Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tadić o ostanku Radončića u pritvoru: Vjerujem da će koalicija potrajati

tadic ognjen nova

Ne znam da li će Savez za bolju budućnost nakon svake procesne odluke donesene od pravosudnih organa otvarati na svojim stranačkim organima pitanje daljeg odnosa prema radu i saradnji, ali mi se čini da to ipak, tako neće biti, već da je odluka SBB-a da nastavi svoju saradnju sa SDA trajnijeg karaktera, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Ognjen Tadić, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SDS-a koji je član Saveza za promjene kao dio većine na državnom nivou, nakon odluke vanpretresnog vijeća Suda BiH kojim se odbija žalba branilaca čime Fahrudin Radončić ostaje u pritvoru.

Kako je osim što je predsjednik SBB-a Radončić i delegat Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, a s obzirom da u pritvoru ostaje do 25. februara, predsjedavajući Doma naroda PS BiH Ognjen Tadić prokomentirao je i budući rad i djelovanje tog zakonodavnog tijela.

“Što se tiče formalnih pretpostavki za rad Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH one postoje, u uslovima u kojima kvorum iz reda svakog konstitutivnog naroda u klubu čini najmanje tri delegata. Tako da nastavak odsustvovanja gospodina Radončića iz rada sjednica neće biti formalna prepreka za njihovo održavanje”, rekao je Tadić.

Iako Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH formalno nije uključen u postupak izbora članova Vijeća ministara BiH, njegov predsjedavajući ističe da i rad Doma naroda kao i Predstavničkog doma zavisi od toga da li Vijeće ministara BIH ima potrebnu podršku na osnovu koje pretpostavlja da će njegovi prijedlozi i inicijative biti razmatrani i prihvaćeni u Parlamentarnoj skupštini BiH.

“SBB je obavijestio javnost o svojim daljnjim namjerama kada je u pitanju njegovo učešće u većini, a što se tiče samog izbora ministara mislim da je pitanje tajminga vezano za taj izbor u ovom trenutku u najvećoj mjeri tema pred predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem”, rekao je Tadić.

Naime, kandidat za ministra prometa i komunikacija iz SBB-a Bakir Dautbašić nalazi se u jednomjesečnom pritvoru pod optužbom za ometanje rada pravosuđa u slučaju Keljmendi, što, iako je ranije dobio potvrdu Centralne izborne komisije (CIK) BiH i Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) onemogućava njegov daljnji proces imenovanja. Dautbašić se ne može pojaviti pred članovima Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH čiji stav iako nije obavezujući za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH mora postojati u smislu provođenja daljnje procedure.

To je bio razlog zbog čega se pitanje popune Vijeća ministara BiH nije našlo ni na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Pozicija ministra prometa i komunikacija upražnjena je od decembra prošle godine kada je zbog prekompozicije parlamentarne većine sa te dužnosti smijenjen Slavko Matanović, inače kadar DF-a.

“Za Savez za promjene je uvijek bolja ona situacija u kojoj je Savjet ministara BiH u punom sazivu i radi svoj posao nego ukoliko je neko mjesto pogotovo u ovim okolnostima upražnjeno. Međutim, razrješenje tog pitanja u ovom momentu ne zavisi od Saveza za promjene i shodno tome teško mogu dati adekvatan komentar koji bi pretpostavio da dam i rješenje za taj problem”, poručio je u razgovoru za Anadolu Agency Ognjen Tadić, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.