Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gordana Tadić se obratila bh. javnosti: Tužiteljstvo BiH institucija je svih građana

BiH

gordana-tadic-2

Vršiteljica dužnosti glavnog tužitelja Gordana Tadić danas je, dva mjeseca nakon stupanja na tu funkciju, a uoči završetka tekuće godine, obraćajući se bh. građanima izvijestila da je u proteklom periodu poduzeto niz aktivnosti radi osiguranja efikasnog rada Tužiteljstva BiH.

– U proteklom periodu, održala sam niz sastanaka sa svojim zamjenicima, tužiteljima i uposlenicima Tužiteljstva, kao i s dužnosnicima partnerskih policijskih i sigurnosnih agencija, radi dogovora o zajedničkoj suradnji i aktivnostima u narednom periodu – navela je Tadić u obraćanju bh. građanima i medijima.

Najavila je da će Tužiteljstvo BiH nakon okončanih istraga donijeti tužiteljske odluke u nekim vrlo bitnim predmetima, organiziranog kriminala, ratnih zločina, korupcije, terorizma i drugih kaznenih iz nadležnosti tog tužiteljstva, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

– O radu Tužiteljstva BiH najbolje govore naši dosadašnji rezultati. U ovoj godini Tužiteljstvo BiH navršava 13 godina postojanja i primiče se brojci od 5.000 osoba optuženih za kaznena djela ratnih zločina, organiziranog kriminala, korupcije, financijskog i poreznog kriminala, trgovine ljudima, terorizma i drugih kaznenih djela iz naše nadležnosti – navela je Tadić.

U pogledu procesuiranja ratnih zločina, rekla je da je “prepoznat rad ovog tužiteljstva i dostigli smo broj od oko 640 optuženih za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, a procent osuđujućih presuda je više od 80 posto”.

Dodala je da su u proteklih 12 godina, tužitelji u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju podigli optužnice u 564 predmeta protiv 1.797 optuženih osoba.

Također je navela, da je Sud BiH od 2004. do kraja 2015. godine, u postupcima u predmetima Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, izrekao pravomoćne osuđujuće presude za 1.139 osoba te da je procent osuđujućih presuda u predmetima u kojima postupa Tužiteljstvo BiH iznad 90 posto.

– Javnost zna da su u proteklom periodu uspješno okončani predmeti i izrečene višedecenijske kazne zatvora u predmetima zločinačkih organizacija i mnogim drugim predmetima koji su značajno ugrožavali sigurnost građana naše zemlje. Samo u predmetima za kaznena djela pranja novca optužene su 203 osobe, a presudama Suda BiH oduzeta je nezakonita imovinska korist u iznosu od oko 10,2 miliona KM. Za kaznena djela neovlaštenog prometa opojnim drogama za period od četiri godine, podignute su optužnice protiv 248 osoba. U predmetima za porezne utaje i financijski kriminal, samo u jednom predmetu npr. “Čago i dr.” oduzeta je nezakonita imovinska korist od 7,5 miliona KM. Izrečene su pravomoćne presude za kaznena djela terorizma u trajanju od oko 150 godina zatvora – navela je podatke v.d. glavnog tužitelja.

– Tužiteljstvo BiH će svakako prihvatiti opravdane i utemeljene kritike na naš rad, ali želimo naglasiti da su svi građani pred zakonom jednaki i nećemo dozvoliti da se neki predmeti eksponiraju iz bilo kojih razloga – istakla je Tadić te dodala da su “uvijek otvoreni za konstruktivan dijalog”.

Istakla je da je Tužiteljstvo BiH “institucija svih građana naše zemlje i nastavljamo intenzivno raditi na procesuiranju svih kaznenih djela iz naše nadležnosti”.

– Građanima, medijima, udrugama žrtava, nevladinim organizacijama, domaćim i međunarodnim partnerskim institucijama, zahvaljujemo na podršci koju nam pružaju – rekla je u obraćanju javnosti v.d. glavnog tužitelja Gordana Tadić.