Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Tageszeitung Čovića nazvao “navodnim katolikom” koji će “teško prihvatiti papine poruke”

07/06/2015

Samo dan uoči posjete pape Franje, u BiH je odjeknula politička bomba, piše list Tageszeitung, a prenosi Deutsche Welle. Raspala se vlada Federacije BiH. Na prvi pogled krivac za to je lider Demokratske fronte, Željko Komšić, koji je napustio koaliciju sa strankama HDZ i SDA.

Ipak, kada se stvari bolje pogledaju postaje jasnije ko su krivci, piše ovaj list i nastavlja:

“Komšić nije htio da prihvati da lideri SDA i HDZ, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, kao što je to u prošlosti bilo uobičajeno u BiH, funkcije u državnim firmama i u državnim organima podijele članovima svojih stranaka. Praksa da se nekvalifikovani, ali politički podobni ljudi postavljaju na visoke pozicije, jedan je od razloga za stagnaciju države. A to izaziva nezadovoljstvo običnih građana u cijeloj BiH.

[pull_quote_right]9. jula u Sarajevu se očekuje posjeta kancelarke Angele Merkel[/pull_quote_right]

I ne samo kod njih, nego i kod međunarodnih institucija. Proteklog ponedjeljka na snagu je stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. U Briselu se nadaju da će stranke na taj način konačno privoljeti da se okrenu kursu reformi.

Prije nekolko nedjelja 14 stranačkih lidera je obećalo njemačkom ministru vanjskih poslova Franku-Walteru Steinmeieru i njegovom kolegi iz Velike Britanije Philipu Hammondu da će podržati reforme koje traži EU. U diplomatskim krugovima u Sarajevu sada vlada razočarenje Izetbegovićem i Čovićem. Političari imaju odgovornost prema narodu, ali misle samo na svoje lične interese, navode diplomate.

Isti izvori komentarišu kako je Dragan Čović zainteresovan za podjelu BiH na tri dijela po etničkom principu, a da je Izetbegović više okrenut Turskoj nego EU.

U ambasadi SAD u Sarajevu su jasno stali iza Komšića i protiv nacionalista. Nenacionalističke i građanski orijentisane struje unutar bh. društva stoga još nisu izgubile nadu da će doći do reformi. 9. jula u Sarajevu se očekuje posjeta kancelarke Angele Merkel. Kancelarka, čiji autoritet priznaju na svim stranama, mogla bi tokom te posjete presuditi u sporu, baš kao što je to 2011. učinila tokom posjete Kosovu.

I poruke pape Franje će biti poruke protiv nacionalizma i za pomirenje među narodima. Ipak, teško je povjerovati da će nacionalista Dragan Čović, navodno katolik, prihvatiti te poruke”, stoji u listu Tageszeitung.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.