Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Infobiro

Tako je govorio Praljak: Tuđman je budala!

tudjman pranjak

Praljak je tvrdio da je Alija Izetbegović zapravo bio taj koji je Tuđmanu nudio otcjepljenje Hercegovine

U arhivi Infobiroa, kojo Fokus.ba ima pristup pronašli smo tekst iz 2007. o Slobodanu Praljku koji je objavljen u Dnevnom avazu, a u kojem on govori o Franji Tuđmanu.

Slobodan Praljak je, podsjetimo, prije godinu dana na današnji dan popio otrov i umro nakon što je osuđen za ratne zločine.

Tekst prenosimo u cjelosti i bez intervencija.

Američki diplomata Herbert Okun našao se u nastavku unakrsnog ispitivanja na suđenju bivšim liderima bosanskih Hrvata u Hagu u situaciji da brani pokojnog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana, nakon što ga je optuženi Slobodan Praljak nazvao „budalom“, javlja Sense.

Pokušavajući pokazati da Hrvatska nije imala teritorijalnih pretenzija prema BiH, Praljak je americkog diplomatu upitao da li je moguće da jedan „mali Franjo Tuđman“ odnosno, kako je dodao, „jedna budala“, najprije prizna BiH zato što ju je priznala velika Amerika, a potom se „lukavac“ ipak nastavio nadati da će moći „otkinuti neki njen komad“.

Pošto je Okun na to odgovorio da je „izuzetno cijenio“ Tuđmana i da ne može zamisliti da ga neko može nazivati budalom, Praljak je pokojnog predsjednika obasuo epitetima kao što su „obrazovan“, „hrabar“ i „strastven“.

Potom je objasnio da je zapravo htio reći da je „budalasto“ i pomisliti na mogućnost da je Tuđman imao tako proturječnu politiku prema BiH.

Američki diplomata je na to odgovorio da je sasvim moguće da Tuđman zvanično prizna BiH, a da u suštini ne prihvati i njenu teritorijalnu cjelovitost.

Izetbegović je želio održati teritorijalni integritet BiH

Praljak je u nastavku ispitivanja tvrdio da je Alija Izetbegović zapravo bio taj koji je Tuđmanu nudio otcjepljenje Hercegovine i pripajanje Hrvatskoj, ali je Tuđman to odbio.

Okun je, međutim, odbacio takve tvrdnje, navodeći da je njegov utisak da je Izetbegović veoma želio održati teritorijalni integritet BiH i da se, nasuprot Praljkovim tvrdnjama, Izetbegović čvrsto držao te svoje, kako je kazao, „fiks ideje“.


INFOBIRO Digitalni Arhiv možete pretraživati na internet adresi www.infobiro.ba. Za korištenje ove usluge i kupovinu tekstova, potrebno je da posjedujete neku od mogućih vremenskih opcija pretplate na INFOBIRO sa odgovarajućim brojem kredita za download textova.

Riječ je o izdanju Mediacentra Sarajevo koji podržava razvoj nezavisnog i profesionalnog novinarstva u BiH.