Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

srebrenica

Tattoni Marcozzi u Potočarima: Svijet mora upamtiti, naučiti i nikad ne zaboraviti

Tattoni Marcozzi (1)

Nikada nije bilo važnije da naučene ili nenaučene lekcije o genocidu ponavljamo, zbog prevencije novih genocida, ovdje ili na bilo kojem drugom mjestu u svijetu, rekao je direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić

Filippo Tattoni Marcozzi, međunarodni konsultant za razvoj kulturnih i umjetničkih projekata posjetio je danas Memorijalni centar Srebrenica, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Tattoni Marcozzi je učestvovao u nekoliko važnih globalnih kampanja u kojima su povezani dizajneri i svjetski brendovi sa humanitarnim ciljevima. Posebno nam se zanimljivim učinio projekat na kojem je radio u vezi sa Halo Trustom, fondacijom koja se bavi uklanjanjem mina u svijetu. Memorijalni centar Srebrenica, u okviru svojih aktivnosti, nastoji činjenice o genocidu u Srebrenici približiti svijetu, otvoriti kroz nove kanale komunikacije te jednoj novoj generaciji približiti posao koji radimo ovdje. Nikada nije bilo važnije da naučene ili nenaučene lekcije o genocidu ponavljamo, zbog prevencije novih genocida, ovdje ili na bilo kojem drugom mjestu u svijetu”, poručio je Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica.

Tattoni Marcozzi je razgovarao sa mladim timom snimatelja, fotografa i stručnjakinjama za odnose s javnošću, kao i kustosima Memorijalnog centra. Oni su pokazali veliko zanimanje za mogućnosti inovacije i unapređenja komunikacija ove institucije, načinom kako predstavljaju informacije i kako uključuju zajednicu u ove projekte.

“Prošle godine posjetio sam ovo mjesto prvi put kako bih prisustvovao godišnjoj komemoraciji genocida u Srebrenici. Ovaj put sam bio počastvovan pozivom da se informišem o predanosti Memorijalnog centra Srebrenica, izgradnji dirljivog i snažnog izložbenog iskustva koje bi odalo počast sjećanju preživjelih, ali u isto vrijeme univerzaliziralo poruku nade, mira i pomirenja. Svijet mora upamtiti, naučiti i nikad ne zaboraviti”, rekao je Tattoni Marcozzi.

Tattoni Marcozzi je posjetio Memorijalnu sobu, obišao je mezarje žrtava genocida te se upoznao sa trenutnim projektima Memorijalnog centra Srebrenica.

Najavio je da će u budućnosti učiniti sve kako bi ovu instituciju povezao sa međunarodno relevantnim galerijama, muzejima i institucijama kulture, te je izrazio spremnost da i sam, kroz radionice sa članovima tima Memorijalnog centra doprinese razvoju kapaciteta ove institucije.