BiH

Slobodan Vasković

Tegeltija, Ajanović i kompanija u kafani dogovarali koga unaprijediti, kome glavu “skinuti”

04/02/2020

Cijeli događaj potvrđuje po ko zna koji put da su Tegeltija i Ajanović u potpunosti privatizovali pravosudne institucije BiH

Krajem prošle sedmice sastali su se u jednom sarajevskom restoranu Milan Tegeltija, predsjednik VSTS, predsjednik Suda BiH Ranko Debevec, Admir Suljagić, direktor sekretarijata VSTS, Dekan stomatološkog fakulteta u Sarajevu Muhamed Ajanović i Aida Topalović, tužiteljka Kantonalog tužilaštva Sarajevo, kako bi dogovorili niz postavljenja u pravosudnim institucijama, razmotrili načine da spriječe objavu kritičkih tekstova o njima, kao i kako da dovedu sebi odane i lojalne osobe na čelo nekoliko bezbjednosnih institucija, piše Slobodan Vasković na svom blogu:

“Vrlo opasna i opaka strategija visokih nosilaca pravosudnih funkcija koja svjedoči da navedena grupa predstavlja vaninstitucionalni centar moći koji institucije, na čijem su čelu, zloupotrebljava za postizanje, isključivo, ličnih ciljeva, kroz opstruisanje istraga, neprocesuiranje koruptivnih i kriminalnih djela i napada na one koji kritikuju takvo stanje.

Podatak da se u kafani dogovaraju imenovanja poguban je, sam po sebi, po pravosuđe, a kada se tome doda notorna činjenica da, osim Tegeltije, najveći uticaj na pravosudna unapređenja i imenovanja ima stomatolog Ajanović, onda je potpuno jasno da je “đavo” poodavno “izišao iz detalja” i u potpunosti stavio pravosuđe u svoje ralje.

Već ranije sam objavljivao, zajedno sa kolegom Avdom Avdićem, da Ajanović, ruku pod ruku sa pravosudnim buzdovanom kriminalnih organizacija Tegeltijom, vedri, oblači i svlači pravosudnim institucijama, a istinsko razočarenje je što im se pridružio i Debevec, predsjednik Suda BiH, što kafansko dogovaranje o imenovanjima čini višestruko pogubnijim po pravosudne institucije.

Cijeli događaj potvrđuje po ko zna koji put da su Tegeltija i Ajanović u potpunosti privatizovali pravosudne institucije BiH; Ajanović je svoj uticaj izgradio ugradnjom najskupljih implanta Tegeltiji (koje li bizarnosti), plus nadogradnjom u vidu organizovanja tajnih, nelegalnih, kockarskih partija, začinjenih prostitutkama.

Za kafanskim stolom je dogovoreno da se Aida Topalović po svaku cijenu imenuje na poziciju zamjenika glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

To imenovanje značiće nastavak niza nagrađivanja tužilaca koji su učinili sve da ne bude riješen slučaj ubistva Dženana Memića, odnosno koji su opstruisali istragu na svakom koraku.

Ranije je Dalida Burzić sa pozicije Glavnog tužioca Kantona imenovana za sudiju Suda BiH, a sada je red došao da pravosudni topalovići nastave sa ukopavanjem sistema nagrađivanjem Topalovićeve.

Ona je, zajedno sa tužiocem Seadom Kreštalicom, pokušala da, prilikom rekonstrukcije ubistva Dženana Memića, navede svjedoke na lažni iskaz o tome gdje se nalazilo njegovo tijelo neposredno nakon brutalnog napada (08.02.2016.), od čijih posledica je podlegao 15.02.2016..

Tegeltija, jasno je to odavno, glavna je prepreka rješavanju ubistva Dženana Memića i Davida Dragičevića, koji je ubijen u Banjaluci marta 2018. godine.

Tegeltija se osjeća vrlo sigurnim na svojoj poziciji, otud i ta drskost da u kafani dogovara imenovanja; On, kako je ustvrdio nekoliko puta u raznim prilikama, ima podršku Delegacije Evropske komisije u BiH, na čijem čelu je nesposobni Johan Satler.

Drino Galičić, izvrstan prijatelj Tegeltije i Suljagića, pravni je savjetnik Satlera i zaštitnik pravosudnih buzdovana zločinačkih organizacija. Galičić je, već sam ranije pisao, učinio mnogo na pacifikovanju izvještaja Rajnharda Pribea, a zadužen je i za komunikaciju Satlera i Tegeltije, koja se odvija “ispod radara”.

Tegeltija Satlerovu podršku crpi i preko notorne Elizabet Tomašinec, koja je šef političkog odjela Delegacije EK; Njen primarni zadatak nije nikakav napredak BiH ka EU, već zaštita poslova tajkuna Hamida Pršeša, koji je njen muž i koji je milionsko bogatstvo stekao brojnim mahinacijama preko nekadašnje BOR banke i niza firmi iz Goražda, koje su u njegovom vlasništvu.

Očito je da pravosudna hobotnica ima svoje pipke i u međunarodnim redovima, što Tegeltiji i omogućava da, nakon svih afera u kojima je aktivan učesnik (od “Potkivanja”, preko namještenih imenovanja, do plaćenih “arbitraža”), i dalje suvereno rastura pravosudne institucije.

Na pomenutom “druženju” Tegeltija, Ajanović i Suljagić “dotakli” su se i tekstova o njima, a licitirali su i ko bi mogli biti izvori informacija; Posebno su podvukli da moraju pronaći izvore informacija potpisnika ovih redova i mog kolege Avde Avdića; Nisu štedili “drvlje”, još manje “kamenje” pominjući nas dvojicu; Vrlo opasna kampanja, ali to je i za očekivati od individua čiji je ključni zadatak zaštita kriminala, korupcije i svake vrste zločina.

Nije uopšte začuđujuće da se, umjesto borbom protiv kriminalnih organizacija, pomenuta grupa opasnih namjera bavi izvorima informacija novinara i novinarima uopšte, jer je većina Tegeltijine i Ajanovićeve grupe u službi kriminalaca i kleptokratskih klijentelističkih mreža.

Interesantno je koliko su se osilili navedeni, jer su na tom sastanku dogovarali i koga ukloniti, a koga postaviti na čelo bezbjednosnih institucija, iako to nije ni na koji način njihov posao, ali im je bitno, zbog njihovih koruptivnih radnji. Dogovorili su da je, za imenovanja po njihovoj volji, neophodna dalja “upotreba” pravosudnih institucija; Preciznije zloupotreba, piše Slobodan Vasković.

Komentari

Autor: Slobodan Vasković

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.