Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sastanak s Johansson

Tegeltija: BiH je spremna biti partner, ali ne može biti spavaona za migrante

johansson-tegeltija2

“BiH nosi prevelik teret krize, s obzirom na svoju veličinu i broj stanovnika. Na teritoriju BiH, pogotovo u zimskom periodu, nalazi se mnogo veći broj migranata nego što BiH objektivno može da prihvati”, rekao je Tegeltija

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija izjavio je u petak kako je BiH spremna biti partner u kontrolisanju migracija, ali da ne može biti talac migrantske krize niti spavaona za migrante, javlja Anadolu Agency (AA).

Tegeltija je govorio na konferenciji za novinare nakon današnjeg sastanka u Sarajevu sa komesarkom Evropske unije (EU) za unutrašnje poslove Ylva Johansson.

Istakao je kako je sastanak bio prilika da se razgovara o svim važnim pitanjima u odnosima BiH i EU-a, o procesu pridruživanja BiH, ali i o nabavci vakcina. Ključna tema sastanka ipak su bile migracije, o čemu, prema riječima Tegeltije, u stavovima postoji veliki stepen saglasnosti.

“Saglasni smo da se migracijama mora upravljati, što znači da migracijama ne mogu upravljati oni koji zloupotrebljavaju izbjegle i raseljena lica, već da migracijama trebaju upravljati države”, poručio je Tegeltija.

Dalje je naveo kako su migracije proces koji neprestano traje i kao takav ne smije da se odvija stihijski i bez kontrole.

“BiH nosi prevelik teret krize, s obzirom na svoju veličinu i broj stanovnika. Na teritoriju BiH, pogotovo u zimskom periodu, nalazi se mnogo veći broj migranata nego što BiH objektivno može da prihvati”, rekao je Tegeltija.

Podvukao je da ključna stvar za rješavanje problema migracija jesu granične kontrole, readmisija onih koji ne ispunjavaju uslove da dobiju međunarodnu zaštitu. Ukazao je i na potrebu da se proces readmisije ubrza i pojednostavi.

“BiH je spremna biti partner u kontrolisanju migracija, ali da BiH ne može biti ta koja će biti talac ove migrantske krize i nije spremna da bude spavaona za migrante”, istakao je Tegeltija.