brisel

Tegeltija: BiH je spremna u 2021. napraviti dovoljno da dobije kandidatski status

Tegeltija-Borrell

Poručio je da je BiH spremna raditi na novom izbornom zakonodavstvu koje bi omogućilo svim bh. građanima da budu kandidovani, birani i da biraju

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je danas u Briselu da je BiH u 2020. dosta uradila u ispunjavanju uslova iz Mišljenja Evropske komisije i da je spremna u 2021. napraviti dovoljno da dobije kandidatski status.

“Smatramo da smo dosta toga uradili u 2020. godini i da smo spremni 2021. napraviti dovoljan broj kredibilnih mjera da bi BiH dobila kandidatski status”, rekao je Tegeltija.

Na pres-konferenciji nakon 4. sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje Evropska unija – Bosna i Hercegovina Tegeltija je naveo da je taj kandidatski status važan kao poruka građanima da je EU zajedno s nama, jer se mnogi trude da pokažu da je Unija zaboravila sve zemlje zapadnog Balkana.

– Razumijemo sve naše obaveze i rokove, ali molimo za strpljenje i razumijevanje, kao i za verifikovanje onoga što smo uradili u prethodnom periodu – dodao je Tegeltija.

Poručio je da je BiH spremna raditi na novom izbornom zakonodavstvu koje bi omogućilo svim bh. građanima da budu kandidovani, birani i da biraju.

– Za to će biti potrebno još vremena, ali to neće spriječiti da izbori 2022. budu održani – istakao je Tegeltija.

Potcrtao je da BiH nosi prevelik teret migracija i da ne može prihvatiti da bude spavaonica za migrante.

Također, izrazio je zahvalnost na pomoći EU na savladavanju zdravstvenih i ekonomskih posljedica pandemije.