BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara

Tegeltija: Centralna banka ima sve što je potrebno da bi isplatila sredstva MMF-a

28/05/2020

Komentirajući novinarski upit u vezi s njihovom raspodjelom, predsjedavajući Vijeća ministara je podsjetio kako to više nisu sredstva MMF-a, nego vlada FBiH, RS-a i Brčko Distrikta BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija kazao je danas kako ne može precizirati do kada će se sredstva Međunarodnom monetarnog fonda (MMF-a) nalaziti na računu Centralne banke BiH.

Komentirajući novinarski upit u vezi s njihovom raspodjelom, predsjedavajući Vijeća ministara je podsjetio kako to više nisu sredstva MMF-a, nego vlada FBiH, RS-a i Brčko Distrikta BiH.

Dodao je kako na ta sredstva već teku kamate, te da se nalaze na računu Centralne banke BiH i da ne može odgovoriti na pitanje do kada će to tako biti.

– Nekoliko sam puta ponovio stajalište da Centralna banka ima sve ono što je potrebno da bi ta sredstva isplatila, jer ima potpisan Memorandum sa onima kojima treba da isplati sredstva – precizirao je.

Tegeltija, istovremeno, navodi kako je očigledno “da se guverner Centralne banke BiH ne slaže sa tim stavom, te da ima podršku i da on ne želi da ih uplati”.

– To bi bilo isto kao kada vi dobijete od nekoga novac, a banka neće da vam isplati vaš novac. Razmislite kako biste se vi ponašali – naveo je predsjedavajući Vijeća ministara BiH, ilustrirajući aktuelnu situaciju.

Kada se radi o odnosima i zahtjevima da neko traži ovakvu ili onakvu odluku, Tegeltija je kazao kako je u svoje lično i uime ministara iz RS-a spreman prihvatiti bilo kakvu odluku oko koje se mogu usuglasiti ministri iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.