Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tegeltija, Kreso i Salihović: Pustiti pravosuđe da radi svoj posao

vstv1111

Na poziv predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine Milana Tegeltije danas je održan sastanak sa predsjednicom Suda Bosne i Hercegovine Meddžidom Kreso i glavnim tužiocem Tužilaštva Bosne i Hercegovine Goranom Salihovićem. Tema sastanka rukovodilaca pravosudnih institucija bila je aktuelna situacija u pravosuđu, javlja Anadolu Agency.

Analizirajući posljednja dešavanja vezana za rad Suda i Tužilaštva BiH, učesnici sastanka su zaključili da je potrebno smiriti tenzije u javnom životu vezano za rad pravosuđa na pojedinim predmetima, te je neophodno pustiti pravosuđe da u miru radi svoj posao u skladu sa ovlaštenjima propisanim Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine.

“Učesnici sastanka su uputili zahtjev svim akterima javnog života u kojem su istakli da je neophodno da se političari prestanu miješati u rad pravosuđa i da se fokusiraju na svoj posao, da novinari objektivno izvještavaju, ne svrstavajući se ni na koju stranu i objavljujući isključivo provjerene informacije, a da advokati trebaju usmjeriti svoju snagu i kapacitete na odbranu svojih klijenata, a ne na narušavanje ugleda pravosudnih institucija. Sudije i tužioci će, pak, raditi svoj posao isključivo primjenjujući zakone naše zemlje i međunarodne standarde. Ukoliko hoćemo društvo u kojem nepotizam i korupcija nisu prirodne pojave, onda se za takvo društvo moramo boriti zajedno, iskreno i uvijek, a ne samo u situacijama kada to odgovara ličnim interesima ili u svrhu manipulisanja sa javnošću”, poručili su rukovodioci tri najviše pravosudne institucije BiH sa današnjeg sastanka.