samit u Budvi

Tegeltija: Mjesto BiH i regiona zapadnog Balkana je u evropskoj porodici

tegeltija budva (1)

U svrhu unapređenja svakodnevnog života građana fokus je, po njegovim riječima, neophodno staviti na povezanost ekonomija i olakšavanje regionalne mobilnosti

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je na plenarnoj sjednici Samita šefova vlada Centralnoevropske inicijative (CEI) u Budvi istakao da je mjesto BiH i regiona zapadnog Balkana u evropskoj porodici.

– Evropske integracije su strateško opredjeljenje BiH i s tim u vezi postoji širok politički i društveni koncenzus, možda najširi po bilo kom pitanju u našoj zemlji. Pozdravljamo usvajanje deklaracije na samitu u oktobru ove godine na Brdu kod Kranja koja sadrži podršku evropskoj perspektivi zapadnog Balkana, iako nije ohrabrujuće da nije postignut koncenzus da se deklaracijom definiše i konkretniji vremenski okvir pristupanja zapadnog Balkana u članstvo EU – naveo je Tegeltija.

Evidentno je, poa njegovim riječima, da entuzijazam i povjerenje u proces proširenja opada i da se ovaj proces sve više usporava kada zemlje ispune sve tražene uslove, kao neke od zemalja zapadnog Balkana. Jasno je, kazao je Tegeltija, da je EU zaokupljena svojim unutrašnjim odnosima i da proširenje Unije u najužem krugu prioriteta.

– Mjesto BiH i regiona zapadnog Balkana je u evropskoj porodici i stabilan zapadni Balkan je obostrani interes. Veoma je važno vratiti međusobno povjerenje između EU i regiona i održati kredibilnost procesa proširenja i prekinuti politiku dvostrukih standarda EU po principu ispunjavanja uslova – rekao je Tegeltija dodajući da je uslove za pristupnje neophodno staviti u realne okvire

Naglasio je da u kontekstu ekonomskog oporavka i približavanja regiona EU poseban značaj ima regionalno ekonomsko povezivanje i ekonomski investicioni plan za zapadni Balkan. U svrhu unapređenja svakodnevnog života građana fokus je, po njegovim riječima, neophodno staviti na povezanost ekonomija i olakšavanje regionalne mobilnosti.

– Naglašavam značaj i opredjeljenost za produbljivanje regionalne saradnje i rješavanje svih otvorenih pitanja od zajedničkog interesa između ostalog u vezi razvoja infrastrukture, socijalnih i ekonomskih pitanja, borbe protiv organizovanog kriminala, bezbjednosti i jačanja svakog vida saradnje u cilju ubrzanog razvoja, modernizacije i jačanja konkurentnosti – naveo je Tegeltija.

Pohvalio je crnogorsko predsjedavanje Centralnoevropskom inicijativom koje će u njenoj istoriji ostati upamćeno kao predsjedavanje u veoma teškim okolnostima izazovano pandemijom Covid-19, ali koje je, kako je istakao Tegeltija, bilo uspješno i koje se okončava ovim samitom u Budvi.