Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zoran Tegeltija: Moguć raskid aranžmana s MMF-om

Zoran-Tegeltija-SNSD

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je da je aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/ u blokadi, te da je vrlo realno očekivati da zbog blokada političke prirode iz Federacije BiH dođe do njegovog raskidanja.

Tegeltija je naveo da je nakon razgovora sa predstavnicima MMF-a u petak izvjesno da će ta institucija čekati do kraja marta da se domaći faktori usaglase u vezi sa ispunjavanjem preostalih prethodnih mjera iz Pisma namjere, te da se, ako do tog roka obaveze ne budu ispunjene, očekuje raskidanje proširenog aranžmana sa MMF-om.

“Ukoliko se iza toga ništa ne desi, onda će sasvim sigurno doći do prekida aranžmana i moraće se otvoriti neki novi pregovori o nekom novom aranžmanu”, rekao je Tegeltija za “Nezavisne novine”, napominjući da je RS ispunila sve obaveze.

Tegeltija je zaključio da blokade dolaze iz parlamenta Federacije BiH i Savjeta ministara BiH, koji nisu ispunili dogovorene obaveze, od kojih se najvažnija odnosi na Zakon o akcizama.

Prodi: Čekamo

Vlasti BiH još nisu ispunile prethodne mjere dogovorene u novembru koje su neophodne za isplatu druge tranše MMF-a za BiH u iznosu od 155 miliona KM, zbog čega ne može doći ni do prvog pregleda stendbaj aranžmana, poručio je rezidentni predstavnik MMF-a za BiH Francisko Parodi.

“Čekamo da vlasti završe obaveze da bismo Izvršnom odboru mogli da preporučimo odobrenje prvog pregleda”, rekao je Parodi za “Dnevni avaz”.

On podsjeća da, osim poznate obaveze koja se odnosi na povećanje akciza na naftu i naftne proizvode radi sufinansiranja investicije za gradnju Koridora “Pet ce”, postoje još četiri obaveze na nivou BiH i Federacije BiH.

Među njima je obaveza Parlamenta FBiH da usvoji zakonska rješenja o bankama, te o Agenciji za bankarstvo, što je prije nekoliko dana i učinjeno.

“Federalna Vlada treba da započne preduzimanje operativne temeljne procjene vrijednosti za preduzeća `Telekom BiH` i `HT Mostar` radi njihovog restrukturisanja ili privatizacije”, dodao je Parodi.

Prema njegovim riječima, Savjet ministara BiH treba da usvoji odluku o ograničavanju novog zapošljavanja u ovoj godini, a Parlamentarna skupština BiH izmjene i dopune Zakona o osiguranju depozita.