Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fokus.ba saznaje

Tegeltija mora potpisati odluku u korist Agencije za lijekove BiH: Smije li od Dodika?

tegeltija – dodik – cvijanovic (1)

Prvom čovjeku Vijeća ministara došla saglasnost o konkursu za prijem sedam radnika, i to dan nakon neustavne odluke Vlade RS-a

Pred predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom (SNSD) nalazi se, kako saznaje Fokus.ba, odluka, odnosno saglasnost za javni konkurs za sedam radnih mjesta u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine.

Piše: A. DUČIĆ

No ova odluka, koju bi Tegeltija kao prvi čovjek državne izvršne vlasti trebao potpisati, dolazi u momentu kada je RS po naredbama lidera SNSD-a Milorada Dodika pokrenuo niz neustavnih poteza ka osnivanju entitetske agencije za lijekove.

Faksimil saglasnosti koju treba potpisati

Tako je jučer Vlada RS zabila još jedan klin u kovčeg u kojeg je garnitura koja vodi RS strpala Agenciju za lijekove BiH tako što je po hitnom postupku usvojila Prijedlog zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi. Dopuna predviđa novu upravnu organizaciju agenciju za lijekove i medicinska sredstva RS i propisuje poslove koje ona obavlja.

Prije toga, ukaz o proglašenju Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS objavljen je 29. decembra 2021. u Službenom glasniku RS-a, a potpisala ga je predsjednica RS Željka Cvijanović 23. decembra.

Kako smo objavili direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak u izvještaju kojeg je podnio Vijeću ministara žalio se na, kako je rekao, neviđene pritiske i otežan rad u aktuelnoj političkoj situaciji.

– Agencija se suočava s dosad najtežim periodom izuzetno loše političke situacije u državi, koja se direktno reflektuje na njen rad, uz neosporne pritiske koji otežavaju rad državnih službenika, naročito inspektora na terenu – navodi Zolak u izvještaju koji je otišao Vijeću ministara BiH.

Zolak: Kontinuirano smanjenje broja zaposlenih

Upravo je kao veliki izazov naveo nepopunjena radna mjesta po važećoj sistematizaciji, pa je od 160 sistematizovanih radnih mjesta u toku 2021. godine u Agenciji prosječno mjesečno bilo zaposleno 94,75 zaposlenih, iako je Budžetom bilo planirano 103. Stoga je navedena saglasnost za hitno upošljavanje novog kadra i upućena Tegeltiji na usvajanje.

– Kontinuirano smanjenje broja zaposlenih zbog odlazaka u mirovinu i odlazaka visokokvalificiranog kadra zbog lošeg materijalnog statusa, a bez popunjavanja upražnjenih radnih mjesta (na kraju 2021. popunjeno je 95, od toga 92 na neodređeno i 3 na određeno radno vrijeme najčešće kao zamjena za porodiljska odsustva), dovode do situacija u kojima se uposlenici stalno preraspodjeljuju sa osnovnih na dodatne poslove, što ima za posljedicu da se nadležnosti Agencije ne provode u punom kapacitetu. Po pitanju kontinuiranog nedostatka stručnog kadra za poslove iz nadležnosti Agencije od osnivanja Agencije, upućivani su brojni zahtjevi za popunu radnih mjesta prema nadležnim institucijama sa obrazloženjima i posljedicama po zaštitu zdravlja stanovništva u BiH, međutim broj uposlenika se nastavio smanjivati – naveo je Zolak.