Sarajevo

Tegeltija nakon susreta sa Krivokapićem: Pozivamo EU da ima više razumijevanja, da nas bolje upozna

krivokapic tegeltija (1)

Pandemija je našu saradnju smanjila za gotovo 25 posto. Naše očekivanje je da je to posljedica krize i da ćemo već u 2021. vratiti na nivo prije toga”, rekao je Tegeltija

Bosna i Hercegovina i Crna Gora su prijateljske zemlje koje nemaju nijedno otvoreno pitanje, što je na prostoru Zapadnog Balkana rijetkost, izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, nakon sastanka s crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem, javlja Anadolu Agency (AA).

Tegeltija je na konferenciji za novinare istakao da se tokom susreta delegacija Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore, razgovaralo o bilateralnim odnosima, regionalnoj saradnji, evropskom putu zemalja regiona, kao i o borbi protiv bolesti COVID-19.

Tegeltija je ponovio da su bilateralni odnosi između BiH i Crne Gore prijateljski, bez otvorenih pitanja.

“Na ovim prostorima Zapadnog Balkana vrlo rijetko imate situaciju da u međusobnim odnosima imate situaciju da nemate otvorenih pitanja. S Crnom Gorom ne postoji nijedno otvoreno pitanje, čak ni po pitanju granica”, rekao je Tegeltija.

Istakao je da fokus treba biti na ekonomiji i saradnji na tom polju. Spoljnotrgovinska razmjena u protekle tri godine između BiH i Crne Gore iznosila je oko 450 miliona konvertibilnih maraka (KM), dodao je Tegeltija.

“Pandemija je našu saradnju smanjila za gotovo 25 posto. Naše očekivanje je da je to posljedica krize i da ćemo već u 2021. vratiti na nivo prije toga”, rekao je Tegeltija.

Istakao je tema razgovora bilo i pitanje ulaska i izlaska turista iz BiH i Crne Gore da će u narednom periodu, posebno tokom ljetnje sezone, pokušati olakšati protok ljudi.

“Nama je najvažnije pitanje povezivanje Sarajeva i Podgorice. Na cijeloj dionici, prva faza je realizacija puta Foča – Sćepan Polje. Za taj projekat je Vlada RS-a izradila projekat, zajedno sa izgradnjom mosta. U okviru Investicionog foruma za Zapadni Balkan, taj projekat je uvršen kao prioritetni”, rekao je Tegeltija.

Kako je kazao, Vijeće ministara BiH očekuje da će u toku ove godine potpisati ugovor za izvođenja radova i da će u naredne dvije godine cijeli proces biti završen.

“To je samo dio procesa unapređenja ekonomske saradnje, odnosno infrastrukture između Sarajeva i Podgorice. U ovom trenutku je u toku izrada projekta rekonstrukcije i modernizacije puta od Sarajeva do Foče”, rekao je Tegeltija.

Dodao je da se kroz regionalnu saradnju mogu unaprijediti ekonomska, ali i politička saradnja svake vrste, te da eurointegracija prirodni put obje zemlje.

“Pozivamo EU da ima više razumijevanja, da nas bolje upozna, da se ne postavljaju uslovi kako od onih koji jako slabo poznaju odnose u našim zemljama, kako bi Zapadni Balkan što je moguće u kraćem vremenskom periodu bio zajednički dio EU”, rekao je Tegeltija.

Kada je riječ o pandemiji COVID-19, predsjedavajući Vijeća ministara BiH pozvao je EU da omogući kupovinu dovoljnog broja vakcina, a ne da nude donacije.

“Cijena koju smo platili je jako visoka, pogotovo u oblasti ekonomije. Kroz pridržavanje epidemiološkim mjerama i kroz proces vakcinacije smatramo da stvaramo dobar prostor za prevladavanje problema u ekonomiji koji je proizveo COVID-19”, rekao je Tegeltija.

Najavio je da je za početak jeseni ove godine dogovorena zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore.

Programom posjete predviđen je i sastanak s crnogorskog premijera s delegacijom Parlamentarne skupštine BiH, a potom i s članovima Predsjedništva BiH.

U okviru posjete Krivokapić će se u popodnevnim satima sastati s premijerom entiteta Federacije BiH Fadilom Novalićem.

Najavljeno je da nakon posjete Sarajevu, Krivokapić putuje u Banja Luku gdje će se sastati s premijerom entiteta Republike Srpske Radovanom Viškovićem.