Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odluka prolongirana

Tegeltija: Nećemo otvoriti granicu građanima EU dok oni ne otvore nama

tegeltija

Kazao je da je to jedinstven stav svih članova Vijeća ministara da se za građane EU ne otvori granica dok oni ne otvore granicu za BiH

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, govoreći o pitanju otvaranja granica BiH za građane EU, kazao je novinarima da danas nisu donijeli odluku s obzirom na to da ni EU to nije učinila kad je u pitanju BiH.

Kazao je da je to jedinstven stav svih članova Vijeća ministara da se za građane EU ne otvori granica dok oni ne otvore granicu za BiH.

– Mi smo zakazali današnju sjednicu za 30. juni iako to činimo svakog četvrtka zbog toga što smo očekivali da će EU donijeti odluku o otvaranju granice za državljane BiH. Pošto to nije učinjeno, jako smo nezadovoljni odlukom Evropske komisije i iz razloga što BiH nije u najtežoj situaciji kada je u pitanju pandemija virusa korona, i zbog toga nema razloga da mi otvorimo granice za državljane EU. Tako da će se ova odluka prolongirati za naredne dvije sedmice – rekao je Tegeltija.

Podsjećamo, Evropska unija objavila je danas da će ponovo otvoriti svoje granice putnicima iz 14 zemalja, među kojima nema Bosne i Hercegovine, Kosova i Sjeverne Makedonije.