Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

new york

Tegeltija očekuje da će Međunarodni forum biti uvod u buduće smjernice o migracijama

l_23700706d66b5ef05725537b01d20240

Tegeltija očekuje da će ovaj forum biti uvod u definisanje mogućih budućih smjernica za sistem Ujedinjenih nacija u provođenju Globalnog kompakta o migracijama, ali poštujući državne politike i prioritete svake članice.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija učestvovao je na plenarnoj sesiji Međunarodnog foruma o pregledu migracija (IMRF) u New Yorku, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Tegeltija očekuje da će ovaj forum biti uvod u definisanje mogućih budućih smjernica za sistem Ujedinjenih nacija u provođenju Globalnog kompakta o migracijama, ali poštujući državne politike i prioritete svake članice.

Pozvao je na saradnju kao na jedan od univerzalnih principa i alata te akcentirao nekoliko učinaka Vijeća ministara BiH u proteklom periodu – usvajanje Strategije integrisanog upravljanja granicom i Akcionog plana za provođenje te strategije do 2023. godine.

Ovaj strateški dokument, kazao je, u najvećoj mjeri je usklađen s evropskim modelom integrisanog upravljanja granicom te je skup potrebnih mjera i aktivnosti radi stvaranja efikasnog i koordinisanog sistema kontrole granice od svih nadležnih agencija, a sve s ciljem osiguranja nesmetanog protoka ljudi i roba preko državne granice uz sprečavanje svih vidova nezakonitosti.

Tegeltija je najavio izjašnjavanje Vijeća ministara o novom nacrtu zakona o graničnoj kontroli koji bi bio usaglašen sa „akijem“ te dodao da je Bosna i Hercegovina ostvarila značajan napredak saradnje sa susjednim državama.

– Konstantno se provode aktivnosti na implementaciji Konvencije o policijskoj saradnji zemalja jugoistočne Evrope. Kontinuirano se razvija saradnja sa susjednim državama implementacijom postojećih i zaključivanjem novih sporazuma i implementacionih protokola sa Republikom Hrvatskom, Republikom Srbijom i Crnom Gorom. To podrazumijeva i provođenje Protokola o zajedničkim mješovitim patrolama sa susjednim zemljama – riječi su predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

U 2021. godini izdato je ukupno 9.827 dozvola za privremeni boravak u skladu sa odredbama Zakona o strancima, za 18 posto više u odnosu na prethodnu godinu, te je zabilježen i rast broja radnih dozvola za strance, što se dijelom može povezati i sa smanjenjem uticaja pandemije.

Informacije o uslovima ulaska i boravka stranaca u Bosnu i Hercegovinu objavljene su i ažuriraju se na službenoj višejezičnoj (službeni jezici u BiH i engleski jezik) web- stranici Ministarstva sigurnosti.

Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih evropskih država koje su potpisale Međunarodnu konvenciju o zaštiti prava svih radnika migranata i članova njihovih porodica. U skladu s odredbama ove konvencije, BiH podnosi periodične izvještaje o njenoj implementaciji, naveo je takođe Tegeltija.

Bosna i Hercegovina od 2008. godine na godišnjem nivou izdaje dokument pod nazivom Migracioni profil Bosne i Hercegovine. Cilj je da ovaj dokument osigura Vijeću ministara BiH uvid u ključne trendove u oblasti migracija.

Migracije su humanitarno, pravno, ali i političko pitanje u globalnom kontekstu, zuaključio je Tegeltija i naglasio da je poštivanje suvereniteta i unutrašnjih struktura svake države članice ono što provođenje zajedničkih ciljeva čini – individualnom.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH zahvalio je Ujedinjenim narodima u BiH te IOM-u BiH za saradnju i pomoć vlastima u BiH.