Vijeće ministara BiH

Tegeltija: Podržat ću imenovanje Cikotića, hitno nam treba ministar

tegeltija33 (1)

Na pitanje kakav je njegov stav po pitanju imenovanja Selme Cikotića za ministra sigurnosti, Tegeltija kaže da je vrlo jasan

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, rekao je da će predložiti Selmu Cikotića za novog ministra sigurnosti BiH ukoliko on prođe sve provjere u SIPA-i i CIK-u.

U razgovoru za Nezavisne novine Tegeltija je kazao da mu je jučer stigao prijedlog SDA da se imenuje novi ministar sigurnosti.

Na pitanje kakav je njegov stav po pitanju imenovanja Selme Cikotića za ministra sigurnosti, Tegeltija kaže da je vrlo jasan.

“Ja ću s njim razgovarati kao novim kandidatom i poslije toga ću materijale koje sam dobio uputiti u redovnu proceduru. Svaki put na početku svog mandata rekao sam da ću uvijek predložiti one kandidate koji prođu odgovarajuće zakonom definisane provjere, a to su provjere u CIK-u i SIPA. Nadam se da će provjere Cikotić uspješno proći i poslije toga, ako prođe, predložiću ga za ministra sigurnosti. Naravno, odluku o izboru ministra donosi Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH”, poručio je.

Upitan da li to znači da primjedbe koje dolaze iz hrvatskih udruga neće uzeti u obzir kada je u pitanju imenovanje Cikotića i da ćete to prepustiti zastupnicima, Tegeltija ističe da on u svom razmišljanju o donošenju odluke samo uzima ono što je potvrđeno, definisano i ono što eventualno čini nedostojnim nekoga za ministra.

“Ukoliko nešto tako dobijem od institucija, tako ću se ponašati, a o tome ne mogu ja odlučivati, o tome odlučuju nadležni organi”, kazao je.

U četvrtak je sjednica Vijeća ministara BiH, a već mjesecima s dnevnog reda se skidaju imenovanja nekoliko institucija ili agencija i to uvijek na zahtjev ministara iz reda Bošnjaka.

“Postoji različito viđenje između ministara iz reda bošnjačkog naroda i ostalih ministara. Moje stanovište je uvijek da oni ljudi za koje je sprovedena redovna, zakonom predviđena procedura treba da budu imenovani. Stav bošnjačke strane jeste da se treba izvršiti usaglašavanje i raspoređivanje svih funkcija koje postoje u BiH. Nadam se da će biti postignut kompromis i da ćemo doći do toga da imamo agencije i institucije u BiH sa ljudima koji imaju mandate. Jer, ovako je veliki problem da imamo institucije bez imenovanja.

Tegeltija je naglasio da je njegov stav da je neophodno što prije imenovati ministra sigurnosti bez obzira ko on bude personalno.

“Ja sam protiv sistema međusobnog ucjenjivanja i uslovljavanja”, dodao je.

Tegeltija je kazao da će na sutrašnjoj sjednici Vijeća ministara biti i Nacrt budžeta za ovu godinu.