BiH

Susret u briselu

Tegeltija poručio Borrellu da je BiH psvećena evropskom putu

18/05/2021

pandemijom virusa korona, unapređenju regionalnih odnosa, te evropskim integracijama, navodi se u saopćenju Savjeta ministara BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, koji boravi u zvaničnoj dvodnevnoj posjeti Briselu, održao je večeras bilateralni sastanak sa visokim predstavnikom EU-a za spoljnu politiku i bezbjednost i potpredsjednikom Evropske komisije Josepom Borrellom, javlja Anadolu Agency (AA).

Na sastanku je razgovarano o aktuelnim političkim i ekonomskim temama u kontekstu prevazilaženja krize izazvane pandemijom virusa korona, unapređenju regionalnih odnosa, te evropskim integracijama, navodi se u saopćenju Vijeće ministara BiH.

Ovom prilikom, Tegeltija je istakao opredijeljenost Vijeća ministara evropskom putu, uz puno uvažavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH, te naglasio da je osnovna pretpostavka za uspješnu realizaciju svih procesa u kontekstu evropskih integracija intenzivna komunikacija i dijalog, što je od marta prethodne godine gotovo onemogućeno, a što se odražava na sve procese.

Tegeltija je u razgovoru sa visokim predstavnikom EU-a Borrellom potvrdio odlučnost BiH da postane dio evropskih društvenih, ekonomskih i političkih struktura, naglasivši da bi donošenje odluke o dodjeljivanju statusa kandidata za članstvo BiH dalo snažan podstrek provođenju reformskih procesa i intenziviranju političkog dijaloga o teškim pitanjima.

Tokom sastanka, Tegeltija je izrazio zahvalnost za kontinuirani angažman Evropske unije na jačanju političkih i ekonomskih veza u regionu Zapadnog Balkana, kao i za podršku u naporima na ublažavanju posljedica izazvanih pandemijom virusa korona.

Sagovornici su zajednički ocijenili da je snažan, stabilan i prosperitetan Zapadni Balkan u interesu i EU-a i zemalja Zapadnog Balkana, te da je u narednom periodu neophodno raditi na unapređenju regionalne saradnje kao mehanizma za napredovanje ka EU-u.

Nakon bilateralnog sastanka, Tegeltija će učestvovati na radnoj večeri sa liderima zemalja Zapadnog Balkana.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.