Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tegeltija: Postepen proces smanjenja broja zaposlenih u javnom sektoru RS-a

tegeltija zoran

Vlada Republike Srpske (RS) opredijeljena je za duboke fiskalne reforme koje bi rasteretile realni sektor, učinile ga atraktivnim za direktne i strane investicije, izjavio je danas entietski ministar finansija Zoran Tegeltija i dodao da će proces smanjenja broja zaposlenih u javnom sektoru biti postepen, što će pratiti i proces preusmjeravanja radne snage u realni sektor.

O provođenju aktivnosti definisanih Pismom namjere Tegeltija je danas u Banjoj Luci razgovarao sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju je predvodio šef Misije MMF-a za BiH Nadeem Ilahi.

Delegacija MMF-a posebno je bila zainteresovana za stepen izvršenja aktivnosti po pitanju usvajanja Zakona o akcizama i Pravilnika o lijekovima, te aktivnostima koje prate usvajanje Zakona o radu, kao i temama koje se odnose na stabilizaciju privrednih prilika.

Tegeltija je istakao da se Misija proteklih dana tokom boravka u Banjoj Luci mogla uvjeriti da se sve reforme: fiskalne, finansijske i strukturalne kreću u dobrom pravcu, te da se očekuje da i ostali nivoi vlasti završe svoj dio posla kako bi reformski procesi dostigli puni efekat, saopćeno je iz Ministarstva finansija RS-a.

Zajednički je ocijenjeno da će reformski procesi, među kojima je i reforma javnog sektora, dovesti do stabilnosti finansija u srednjeročnom periodu, kao i unapređenja ukupne ekonomske situacije u RS-u.