BiH

Mandatar za sastav VMBiH

Tegeltija: Postoji šansa da se 23. decembra razmatra novi saziv Vijeća ministara

18/12/2019

Iz reda Bošnjaka došla su tri prijedloga koja su upućena na provjeru i još nije stigla potvrda, iz reda Hrvata stigla su tri prijedloga za koja su stigle potvrde i iz CIK-a i iz SIPA-e,

Mandatar za sastav Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je danas u Sarajevu da potvrda Vijeća ministara BiH zavisi od Centralne izborne komisije i SIPA-e i ukoliko oni završe provjere u nerednih nekoliko dana postoji realna šansa da 23. decembra Parlamentarna skupština BiH razmatra novi saziv Vijeća.

Istakao je da je na provjeru CIK-u i SIPA-i poslao imena devet osoba predloženih za ministre, te da su sve političke opcije koje čine Vijeće ministara dostavile tačan broj kandidata koliko je predviđeno dogovorom.

– Iz reda Bošnjaka došla su tri prijedloga koja su upućena na provjeru i još nije stigla potvrda, iz reda Hrvata stigla su tri prijedloga za koja su stigle potvrde i iz CIK-a i iz SIPA-e, a iz reda Srba stigla su tri prijedloga koja su također dobila potvrde – rekao je Tegeltija.

Pojasnio je da je DNS bio ovlašten da predloži jednog kandidata iz reda ostalih, ali su poslali dva prijedloga.

– Stav je bio da ne možemo dozvoliti da gubimo podršku u Parlamentarnoj skupštini BiH jer je poslanik Nenad Nešić bio isključiv da neće glasati za Draška Aćimovića i predložio sam za ministra Mlađana Božovića. Ukoliko on ne bude prošao provjere neće moći biti kandidat – naglasio je Tegeltija.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.