Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjedavajući Vijeća ministara

Tegeltija pozvao Hrvatsku da pronađe drugu lokaciju za odlagalište nuklearnog otpada

tegeltija AA (1)

Izgradnja tog odlagališta izaziva zebnju i strah među građanima u dolini rijeke Une, kaže Tegeltija

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija pozvao je Vladu Hrvatske da pokuša da iznađe drugu lokaciju za izgradnju odlagališta nuklearnog otpada umjesto Trgovske gore, jer je suviše napetosti i nervoze među građanima, javlja Anadolu Agency (AA).

“Mislim da je mnogo bolje da to riješimo tražeći novu lokaciju nego da napravimo međusobno nepovjerenje”, rekao je Tegeltija na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsjednikom Vlade Hrvatske Andrejom Plenkovićem, odnosno delegacija Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske održanog danas u Sarajevu.

Tegeltija je rekao da je pitanje izgradnje odlagališta otpada na Trgovskoj gori najaktuelnije pitanje koje trenutno i nije toliko problematično koliko u budućnosti može da stvori veliki problem.

“Izgradnja tog odlagališta izaziva zebnju i strah među građanima u dolini rijeke Une. Imamo dobre razgovore, dogovore da će naši stručnjaci učestvovati u radu stručnjaka iz Hrvatske kako bi imali sve moguće informacije i kako bi se smanjio strah prema eventualnoj izgradnji tog odlagališta”, rekao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima na današnjem sastanku sagovornici su konstatovali da Bosna i Hercegovina i Hrvatska imaju dobre i ekonomske i političke odnose koji se razvijaju iz godine u godinu.

Istakao je da su ekonomski odnosi na jako visokom nivou, da Hrvatska spada u tri najznačajnija spoljnotrgovinska partnera, a obim spoljnotrgovinske razmjene sa ovom zemljom veći je od deset posto.

“Konstatovali smo da smo veliki pad koji smo imali u 2020. godini već nadoknadili u prvih 10 mjeseci ove godine i očekujemo da će do kraja godine spoljnotrgovinska razmjena premašiti dvije milijarde evra”, rekao je Tegeltija.

Konstatovano je i da je završen jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata most u Svilaju sa graničnim prelazom, da je pri kraju izgradnja mosta u Gradišci.

“Potpisali sporazume oko zajedničke rekonstrukcije svih graničnih mostova koji povezuju Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Ono što mogu još jedanput da potvrdim, što je bio dio razgovora, postoji saglasnost da se gradi poslije mnogo godina novi granični prelaz koji će povezati Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu u području Brčko distrikta s obzirom da se sam granični prelaz nalazi u gradu i značajno otežava komunikaciju”, istakao je Tegeltija.

Razgovarano je i o južnoj gasnoj konekciji, a Tegeltija je rekao da je Bosna i Hercegovina zainteresovana da ima i istočnu i južnu konekciju.

“Hrvatska je značajno u tom poslu uradila kako bi približila južnu gasnu konekciju Bosni i Hercegovini, 60 kilometara je ostalo do granice BiH. U Bosni i Hercegovini se pripremaju svi potrebni dokumenti kako bi se projektovala”, kazao je Tegeltija.

Istakao je da je za Bosnu i Hercegovinu važno da uspostavi “zeleni koridor” na graničnom prelazu sa Evropskom unijom, navodeći da će se vrlo brzo o tome razgovarati, a da bi to bio prvi kopneni zeleni koridor jedne od zemalja Zapadnog Balkana sa EU.

Prema riječima Tegeltije razgovarano je i o drugim aktuelnim temama kako što je borba protiv COVID-a i ilegalnih migracija, navodeći da Hrvatska neće pristupiti postavljanju žica na granici sa Bosnom i Hercegovinom, ali da će dvije zemlje mnogo raditi na saradnji bezbjedonosnih agencija koje treba da spriječe ilegalne migracije i ljude koji se bave ilegalnim prebacivanjem migranata iz jedne u drugu zemlju.

Prema riječima Tegeltije postoje otvorena pitanja, do kojih su neka dugo aktuelna, neka posljedica prošlosti, kao što je sukcesija, imovina građana i preduzeća BiH u Hrvatskoj, arbitražnog postupka Elektroprivrede Hrvatske i Termoelektrane Gacko, ali da ova pitanja ozbiljno ne ugrožavaju odnose dvije zemlje. Dodao je da je otvoreno pitanje ugovora o granici koji nije ratifikovan ni u jednom ni u drugom parlamentu.

Najavio je da će u fokusu biti zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske do kraja prvog kvartala sljedeće godine, kao i nastojanje organizacije velikog privrednog foruma u Sarajevu gdje bi privrednici dvije zemlje definisali dalju saradnju.

Plenković boravi u posjeti Bosni i Hercegovini, a planirano je da se sastane sa članovima kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda PSBiH, kao i sastanci s Huseinom ef. Kavazovićem, reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH, mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom i sa kardinalom Vinkom Puljićem.

Plenković će boraviti i u Mostaru gdje će se sastati sa predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Draganom Čovićem te predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora BiH.