Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH

Tegeltija: Prve vakcine krajem januara, besplatna imunizacija za prioritetne kategorije

zoran tegeltija (1)

Podsjetio je da od naručenih 1.232.000 doza vakcina putem Covax mehanizma za FBiH predviđeno 800 hiljada doza, a za RS 400 hiljada doza vakcina, te oko 30.000 za Brčko distrikt

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH kazao je da se prve doze vakcina protiv Covid 19 iz kontingenta od naručenih 1. 232. 000 doza, putem Covax mehanizma u BiH, očekuju krajem janaura.

S. DEGIRMENDŽIĆ

On je kazao i da Ministarstvo civilnih poslova koordinira s entitetskim ministarstvima zdravstva i Odjelom za zdravstvo Brčko distrikta tehnička pitanja u vezi s planom nabavke i distribucije vakcina, te da je Vijeće ministara BiH za tu tehničku podršku Minstarstvu civilnih poslova BiH obezbijedilo oko dva miliona maraka.

Podsjetio je da od naručenih 1.232.000 doza vakcina putem Covax mehanizma za FBiH predviđeno 800 hiljada doza, a za RS 400 hiljada doza vakcina, te oko 30.000 za Brčko distrikt.

Tegeltija je kazao i da jedna doza vakcine u nabavi košta 10 dolara, ali nije kako je kazao da ne bi reklamirao nekog proizvođača rekao o kojoj vakcini riječ, no iz njegovog pojašnjenja da je riječ o prvoj odobrenoj vakcini i za koju trebaju najviši uvjeti skladištenja, jasno je da riječ o Pfizerovoj vakcini protiv Covid 19.

Istakao je i da će se u BiH prvi vakcinisati svi zdravstveni radnici osobe starije od 65 godina, te one smještene u ustanove za smještaj starijih osoba.

Za njih i druge prioritetne kategorije stanovništva, imunizacija, kazao je Tegeltija bit će besplatna.

Tegeltija ja kazao i da je ugovorena nabavka 892 hiljade doza vakcina putem Evropske unije.
Inače, brojna pitanja o nabavci vakcine protiv Covid 19 predsjedavajućem Vijeća ministara BiH postavio je Zukan Helez, poslanik SDP-a na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Helez je posebno akcentirao pitanje ko će snositi odgovornost za sve ljude koji izgube bitku sa Covidom-19 i šta ako BiH ostane u izolaciji, dok susjedne zemlje provode imunizaciju.