vijeće ministara bih

Tegeltija se predomislio: Budžet možemo usvojiti i prije 31. maja

tegeltija

Vijeće ministara BiH bi i prije 31. maja moglo utvrditi novi prijedlog budžeta institucija BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, optimističan je da će ta institucija i prije 31. maja, Predsjedništvu BiH dostaviti novi prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2020. godinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Tegeltija je podsjetio da on ranije nije bio za usvajanje budžeta jer je sadržavao stavke koje nisu odgovarale trenutku kada su ga razmatrali.

“Smatrao sam da ima mnogo stavki bez kojih se može u 2020. godini. Predsjedništvo BiH je donijelo odluku da se budžet vrati Vijeću ministara i pripremi u skladu sa trenutnom situacijom u kojoj se nalazimo. Definisan je i krajnji rok kada mi treba da dostavimo taj budžet Predsjedništvu BiH. Taj rok je 31. maj, a siguran sam da će Vijeće ministara i prije tog roka utvrditi novi prijedlog budžeta koji će biti u skladu sa situacijom u kojoj se nalazimo”, rekao je Tegeltija.

Što se tiče lokalnih izbora u BiH i njihovog finansiranja, predsjedavajući Vijeća ministara BiH smatra da se izbori mogu održati.

“Izbori se mogu održati i tu ne postoji nikakvo ograničenje. Mislim da ćemo budžet imati, naravno da ćemo uplanirati ta potrebna sredstva. Mi ćemo obezbijediti potrebna sredstva za održavanje izbora”, rekao je Tegeltija.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je danas prijedlog sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, vrijedan 33,1 milion eura, od čega Republici Srpskoj 13.240.100 eura, a Federaciji BiH – 19.859.900 eura.

Sredstva su namijenjena prevenciji, otkrivanju i odgovoru na prijetnju koju nameće pandemija COVID-19, jačanjem pripravnosti nacionalnih sistema javnog zdravstva i pružanjem socijalne pomoći najugroženijim grupama pogođenim pandemijom u Bosni i Hercegovini.

Vijeće ministara utvrdilo je danas tekst sporazuma o zajmu između BiH i Svjetske banke u vezi projekta podrške zdravstvenom sektoru od 66 miliona KM, koji će služiti prije svega da pokrije troškove zdravstvenog sektora, koji su nastali u ovom periodu.

Utvrdili su i nacrt odluke o ratifikaciji sporazum sa EU o zajedničkoj nabavci lijekova.

“Utvrdili smo i prijedlog odluke o izmjeni i dopuni odluke o privremenom zatvaranju međunarodnih graničnih prelaza. Definisali smo da odlazak stranih državljana iz Sarajeva se može regulisati aktom Granične policije i da za to neće biti potrebne posebne sjednice Vijeća ministara”, pojasnio je Tegeltija.

Utvrđeni su i dodatni uslovi za ulazak stranaca u BiH. Odluka o prelasku granice tretira samo poljoprivredne proizvođače.

“Ovom odlukom smo riješili pitanje prelaska državne granice građana BiH i nama susjednih zemalja koji imaju poljoprivredno zemljište sa jedne ili druge strane granice. U toku je sezona poljoprivrednih radova i na ovaj način smo omogućili da ti građani mogu iz BiH prelaziti u susjedne zemlje, a i građani susjednih zemalja da mogu doći u BiH na svoja imanja”, rekao je Tegeltija.

Usvojena je i procedura o uvozu lijekova za liječenje COVID-19, a prva pomoć doći će iz Japana.

Tegeltija je kazao da danas nisu uspjeli da uspostave grupu za socio-ekonomski odgovor na COVID-19, a prijedlog o formiranju grupe je došao od međunarodne zajednice.

Nisu usvojili usvojiti odluku o raspodjeli finansijskih sredstava prikupljenih od domaćih pravnih fizičkih lica, a koja bi trebala da se podijele po istom principu kao što su podijeljena sredstva međunarodnih donatora.

“Radi se o iznosu od 474.000 KM. Žao mi je što to nismo raspodijelili. Nije postojala saglasnost ministara iz reda bošnjačkog naroda. Ukoliko do sljedeće sjednice ne podijelimo ova sredstva, pozvat ću donatore da zatraže povrat svojih sredstava”, pojasnio je Tegeltija.