Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zaustavljanje države

Tegeltija smatra da je “blokada” neprimjeren izraz za ono što su iz RS-a mjesecima provodili?!

Banja Luka: Sastanak Milorada Dodiga i Dragana Čovića
07.06.2021., Banja Luka, Bosna i Hercegovina - U sjedistu SNSD-a odrzan je sastanak izmedju predsjednika SSND-a Milorada Dodika i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Covica. Snjezana Novakovic Bursac, predsjedavajuca Kluba zastupnika SNSD-a u Predstavnickom domu PS BiH, i Zoran Tegeltija, predsjedavajuci Savjeta minitara BiH Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Pokušao odgovoriti na poslaničko pitanje Magazinovića o zaustavljanju rada državnih institucija nakon Inzkove odluke te o problema u imenovanju

Za aktuelnog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju (SNSD) „blokada“ je neprimjeren izraz kada je riječ o famoznoj odluci zvaničnika iz RS iz jula prošle godine da zaustave rad državnih institucija a zbog odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzko o nametanju izmjena Krivičnog zakona kojim se, između ostalog, zabranjuje negiranje genocida.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Tegeltija je ovo naveo odgovarajući na poslaničko pitanje Saše Magazinovića, poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Magazinović je Tegeltiju pitao: Da li postoje problemi u kadroviranju, postavljanju i imenovanju zvaničnika u institucijama BiH zbog blokade institucija od strane zvaničnika iz RS-a.

– Mišljenja sam da je izraz „blokada“ neprimjeren za oblike parlamentarne i političke aktivnosti koja se vodi – naveo je, između ostalog, Tegeltija u odgovoru pri čemu je dodatno istaknuo kako nema problema u kadroviranju i postavljanju zvaničnika.

Tegeltiju, međutim, demantuje ne samo postupanje njegovih stranačkih kolega, kao i onih iz drugih stranaka s područja RS-a koji su bili odlučili zaustaviti sve procese na državnom nivou od jula prošle godine, nego i postupci njega samog.

Kao predsjedavajući Vijeća ministara prestao je od jula 2021. sazivati sjednice Vijeća ministara što je trajalo mjesecima. U novembru su, prvi put nakon jula, održane dvije redovne sjednice na kojima su, međutim, predstavnici RS-a oba puta glasali protiv svih tačaka. Tek krajem februara ove godine došlo je do ukidanja blokade rada Vijeća ministara BiH.

O tome kako je Vijeće minsitara BiH sa Tegeltijom na čelu radilo u ovom mandatu najbolje govori podatak da je u od kraja 2019. do danas svega deset zakonskih prijedloga upućeno u proceduru u Parlament BiH. Stoga mnogi ovaj saziv Vijeća ministara ocijenjuju najgorim do sada.

Odgovarajući na drugo poslaničko pitanje poslanika Saše Magazinovića o tome šta je Vijeće ministara BiH pokrenulo po pitanju ključnih reformskih oblasti, Tegeltija je kao izgovor navodio „političke opstrukcije“ kod imenovanja ovog saziva Vijeća ministara, kao i pandemiju koronavirusa.

Sve to je, zaključuje on, imalo implikacije na planirane redovne aktivnosti institucija u BiH i dinamiku reformskih procesa.