Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

skandalozne izjave

Tegeltija: Uslovi za rad na nivou BiH postaju nemogući; Dodik: Šalju mu poruku da će ga ubiti

Dodik je istakao da kadrovima iz RS-a nije sigurno da rade u Sarajevu

U Banja Luci je u danas održan sastanak predsjednice entiteta Republika Srpska Željke Cvijanović i člana i predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika sa predsjednikom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milanom Tegeltijom.

“Želim da se zahvalim Cvijanović i Dodik što su me primili da im saopštim kakva je situacija u VSTV. Ja sam neko ko je izabran kao član VSTV-a i imam obavezu da o trenutnoj situaciji izvijestim predsjednicu RS i člana Predsjedništva.

Što se mene tiče, uslovi za rad na nivou BiH kada sam u pitanju ja lično postaju nemogući. Nemoguće je u takvim uslovima obavljati funkciju na dostojanstven način i zakonit način. Ja sam izložen nezakonitim obavještajnim i paraobavještajnim aktivnostima koje mogu rezultirati ugrožavanjem mog identiteta, tj. mojojm likvidacijom. To nisu uslovi koji obezbjeđuju bilo kojem profesionalcu da časno obavlja svoj posao. Moja konačna odluka je u četvrtak”, naveo je Tegeltija.

Predsjednica RS-a Željka Cvijanović je kazala da pravosuđu treba korjenita i temeljita reforma, ali ne ona koja je ciljana protiv pojedinca. Ona je kazala da su reakcije međunarodne zajednice protiv Tegeltije neprincipijelne.

“Umjesto da se bavimo aspektima, mi se bavimo pojedincima. Poziv svima nama iz RS-a jeste da se okupimo oko stvarnih problema, da ih rješavamo na dobrobit građana i RS-a. Ono što radimo na nivou BiH je najblaže rečeno doprinos svih nas za normalan suživot i normalno funkcionisanje. Ovo sada je otvoreni napad na ljude koji se bave važnim pozicijama na nivou BiH“, kazala je Cvijanović.

Vanredna sjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) održana je prošle sedmice sa samo jednom tačkom dnevnog reda posvećenoj aktuelnoj situaciji.

Neposredan povod za sazivanje vanredne sjednice jeste audiosnimak koji komprimitira aktuelnog predsjednika VSTV-a, a u vezi s navodnim imenovanjem, odnosno protežiranjem Sanje Čegar, sestre bivše članice Vijeća Milijane Buhe.

Više članova VTSV-a pozvalo je Tegeltiju da podnese ostavku na ovu funkciju. Nakon sjednice usvojena su tri zaključka među kojima je i poziv da razmotri mogućnost podnošenja ostavke na mjesto predsjednika VSTV-a BiH, javlja N1.

Dodik: Ko god predstavlja interese iz RS, proći će ovako ko Tegeltija

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da “ne postoje bezbjednosni uslovi za rad predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milana Tegeltije u tom pravosudnom tijelu jer mu se prijeti smrću i naglasio da se sa takvim stvarima suočavaju svi Srbi koji u Sarajevu rade u interesu RS-a”.

“VSTS je nametnuto tijelo za obračun sa RS-om. Tegeltiju žele da istjeraju iz VSTS-a i šalju mu poruku da će ga ubiti, što je nedopustivo”, rekao je Dodik novinarima nakon što su on i  Željka Cvijanović razgovarali sa predsjednikom VSTS-a BiH.

Dodik je istakao da kadrovima iz RS-a nije sigurno da rade u Sarajevu.

Kazao je da “politički monstrum zvani Sarajevo nameće koncept, a tu vlada depresija i apatija”.

“Nameće se koncept u kojem će Sarajevo koje je oronulo u svakom smislu, u kojem je jedna potpuna depresija i apatija morati prbaviti nove nadležnosti, depozite kako bi taj monstrum zvani Sarajevo mogao da živi. Politički monstrum. Ovo je jedna šira aktivnost i morat ćemo tome da se suprostavimo i RS ima elemente da to uradi”.