krivi farmacutske kompanije

Tegeltija: Vijeće ministara BiH nije krivo zbog kašnjenja vakcinacije (VIDEO)

novalic

Najavio je da bi ubrzo trebalo stići 89.200 AstraZeneca vakcina iz COVAX sistema. Kroz program Evropske unije, u drugoj polovini aprila trebalo da počne isporuka vakcina zemljama zapadnog Balkana. Procjena je da će BiH u prvom kvartalu biti dostupno 120.000 do 150.000 vakcina Pfizer

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija (SNSD) izjavio je danas u Sarajevu da Vijeće ministara nije krivo zbog činjenice da vakcinacija u BiH kasni, te da je zastoj u isporuci vakcina protiv koronavirusa najviše posljedica nepoštivanja ugovora od farmaceutskih kompanija.

– Evidentno postoji problem u nabavci vakcine u BiH, u većini zemalja u Evropskoj uniji i ne želim da govorim ko je odgovoran za stanje u tim drugim zemljama, ali kada se traži odgovornost u BiH , ona je najmanje upućena meni i Vijeću ministara BiH. Jedine vakcine koje su stigle u BiH da su nabavljene, a da nisu donacije, jeste ono što je radilo Vijeće ministara kroz globalni sistem nabavke – ponovio je.

Najavio je da bi ubrzo trebalo stići 89.200 AstraZeneca vakcina iz COVAX sistema. Kroz program Evropske unije, u drugoj polovini aprila trebalo da počne isporuka vakcina zemljama zapadnog Balkana. Procjena je da će BiH u prvom kvartalu biti dostupno 120.000 do 150.000 vakcina Pfizer.

Tegeltija je rekao da je došla ponuda o zajedničkoj nabavci vakcine zemalja Zapadnog Balkana, a cijeli proces koordinira Srbija. Provjerili su potrebe entiteta i Brčko Distrikta za tim vakcinama i pri tom je Federacija BiH iskazala interes za 300.000 vakcina, Vlada Republike Srpske 40.000 i Brčko Distrikt 10.000. U ovom trenutku ne postoje zvanične informacije kada će te vakcine biti isporučene.

Tegeltija je dodao da je od početka pandemije BiH nabavljena velika količina različite opreme, a da to nije uradilo Vijeće ministara.

– Da li je Vijeće ministara išta nabavljalo do sada u pandemijii? Maske? Respiratore? Vakcine za sezonski grip? Nije nabavljano državnom nivou. Odjednom kad se pojavi problem pokuša se premjestiti sve na Vijeće ministara. Sve ono što je bilo globalno, Vijeće je ispregovaralo. Osigurali smo zakonski okvir da se sve realizira – naglasio je Tegeltija.