Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

otvoren "svilaj"

Tegeltija: Želje za povezivanjem često su važnije od betona i čelika

tegeltija svilaj (1)
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija danas su zajedno, presijecanjem vrpce, ozvaničili puštanje mosta kod Svilaja u promet. (Foto FENA/Harun Muminović)

Izgradnja ovog mosta koji je dug 660 metara i koji je koštao više od 23 miliona eura, za Tegeltiju pokazuje sposobnost zemalja da se grade veliki infrastrukturni projekti te da se povezuju građani i privreda

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija izrazio je zadovoljstvo jer je svjedočio završetku velikog investicijskog projekta – otvaranju mosta Svilaj, kojim će se povezati autocesta na Koridoru V-c s bosanskohercegovačke i hrvatske strane rijeke Save.

Kazao je da su danas svi svjedočili uspjehu BiH i Republike Hrvatske uz podršku Evropske unije, dodajući da je mali broj ovako velikih projekata koji su realizirani, a da ih nisu podržali prijatelji iz Evropske unije.

– Pokazali smo da imamo dovoljno znanja, vještina i hrabrosti da zajednički realiziramo projekte, gradimo i finansiramo ih. Izgradnja i najmanjeg mosta bilo gdje u svijetu dokazuje sposobnost ljudi da grade, ali istovremeno simbolizira povezivanje ljudi, trgovine, ekonomija i kultura – dodao je.

Izgradnja ovog mosta koji je dug 660 metara i koji je koštao više od 23 miliona eura, za Tegeltiju pokazuje sposobnost zemalja da se grade veliki infrastrukturni projekti te da se povezuju građani i privreda.

– U most je ugrađeno 20.000 tona betona, 10.000 tona čelika, asfalta i drugih građevinskih materijala, ali u njega je ugrađena i velika želja za povezivanje građana BiH i Hrvatske s obje strane Save. Želje za povezivanjem često su važnije od betona i čelika – kaže Tegeltija.

Smatra da će ovaj most biti jedan od najvažnijih simbola povezanosti i zajedništva između dvije države, smanjit će distancu među ljudima i predstavljat će instrument međuljudske, privredne i turističke povezanosti.

Izrazio je nadu da će i drugi most u blizini Gradiške, koji također zajednički grade dvije zemlje, otvoriti u ljeto 2022. godine zajedno s predsjednicoma Evropske komisije Ursulom von der Leyen i premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem koji su prisustvovali i današnjem otvaranju mosta Svilaj.