BiH

potvrđeno

Tegeltiji nisu dali da se obrati Vijeću sigurnosti

11/05/2022
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Ova vijest potvrđena je iz Kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara

Predsjedavajućem Vijeća Ministara BiH Zoranu Tegeltiji nije bilo dozvoljeno da se obrati na današnjoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija u New Yorku.

Ova vijest potvrđena je za RTRS iz Kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Istu informaciju prenio je i reporter Al Jazeere Balkans iz Sjedinjenih Američkih Država Ivica Puljić, kazavši kako “dok traje sjednica, Tegeltija hoda oko hotela”.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Christian Schmidt, koji je pred Vijećem sigurnosti UN-a predstavio političku situaciju u zemlji u proteklih šest mjeseci, rekao je da SNSD, najveća politička stranka u Republici Srpskoj, zagovora mirnu disoluciju.

„Oni su ustavni dio, ali nemaju pravo na otcjepljenje. Najava vlasti Republike Srpske podrivaju Ustavni poredak BiH“, rekao je Schmidt, pozivajući međunarodnu zajednicu da se suprotstavi takvim politikama.

On je rekao da je Narodna skupština Republike Srpske usvojila zaključke kojima daju instrukcije entitetskoj Vladi da se puvuče iz nekoliko sporazuma na državnom nivou, uključujući odbranu, pravosuđa i indirektne poreze.

“Uz to, potencijalno može doći do formiranja njihove vojske“, rekao je Schmidt, dodajući da se ova pokušaj „može zaustaviti uz pomoć međunarodne zajednice“.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.