Devijacije evidentne

Tegeltiji smeta Istražna komisija, Arnaut otkriva da će saslušanja biti javna

Milan Tegeltija

Inicijator formiranja ove Komisije Damir Arnaut nije imao mnogo komentara na izjavu Tegeltije

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća danas je komentirao formiranje Istražne komisije PSBiH koja će se baviti ispitivanjem stanja u pravosudnim institucijama. Prema riječima Tegeltije, niko ne spori partnerske odnose s izvršnom i zakonodavnom vlašću, ali…

„Mi nemamo nikakvu dilemu da razgovaramo s Parlamentom. Ali ova istražna komisija je zaista neprihvatljiva. Ona je grubo miješanje u rad pravosuđa. Moraju postojati granice. Kakvo je partnerstvo kada razgovarate o pravosuđu, a niko vas ne pozove. Mi moramo ukazati na devijacije koje povređuju pravosudni sistem. Moramo poslati poruku svima kako da se postavimo u ovakvoj situaciji“, rekao je Tegeltija.

No, i međunarodni zvaničnici zadovoljni su zbog formiranja ovog tijela, jer smatraju da će rad ove komisije imati pozitivne učinke kako na rad pravouđa, tako i na otkrivanje nedostataka u pravosuđu. Uskoro ćebiti i održana konstituirajuća sjednica ove Komisije, a u narednim fazama na svojevrsna saslušanja bit će pozivani odgovorna lica iz oblasti pravosuđa. prije svih Milan Tegeltija, kao i ostali članovi Visokog, sudskog i tužilačkog vijeća.

Inicijator formiranja ove Komisije Damir Arnaut nije imao mnogo komentara na izjavu Tegeltije.

“S obzirom da sam i sam član ove komisije, koja je već oformljena, ne bi bilo primjereno da u medijima komentarišem izjave zvaničnika iz institucija čiji će rad, prema odluci Predstavničkog doma, ova komisija sada istraživati i koji su, tom odlukom, potpali pod mandat ove komisije. Prema Poslovniku, sva saslušanja će biti javna i mediji će u tom zvaničnom okruženju – kakav BiH do sada nije vidjela – imati pristup svim informacijama”, kaže Arnaut.