Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tekst rezolucije o Srebrenici u rukama dobrog poznavaoca prilika u BiH

BiH

Matthew Rycroft

Matthew Rycroft, ambasador Velike Britanije u Ujedinjenim narodima, predstavit će danas popodne na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a prijedlog rezolucije o Srebrenici o kojem će potom biti otvorena rasprava među članicama najznačajnijeg tijela Svjetske organizacije.

Konačna verzija prijedloga britanske rezolucije o Srebrenici ni na sam dan rasprave i glasanja o njoj nije objavljena.

Zasad se zna da će se pred 15-članim Vijećem sigurnosti naći tekst koji će osuditi zločin počinjen u Srebrenici prije 20 godina i pozvati na sprečavanje genocida u svijetu.

Jasna je poruka tvorca teksta rezolucije, sačinjenog kako bi se u Vijeću sigurnosti UN-a obilježile dvije decenije od genocida u Srebrenici, zločina tokom kojeg su snage Vojske Republike Srpske pod komandom generala Ratka Mladića, optuženog uz ostalo za genocid pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, u samo nekoliko dana ubile više od osam hiljada Bošnjaka, većinom muškaraca i dječaka.

Jasno je to kao dan i Sir Rycroftu, jednom od rijetkih diplomata koji su se izbliza upoznali sa posljedicama ubistava u Srebrenici 11. jula 1995.

Matthew Rycroft bio je član britanske delegacije tokom mirovnih pregovora u Daytonu (SAD) i postizanju Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je 1995. godine zaustavljen troipogodišnji rat u Bosni i Hercegovini. Mirovni pregovori počeli su samo nekoliko dana nakon pakla Srebrenice.

Rycroft je u martu 2005. imenovan za ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva u Sarajevu. Na toj poziciji je bio do jula 2008. godine. U Bosnu i Hercegovinu ovaj diplomata stigao je praktično iz kancelarije tadašnjeg britanskog premijera Tonya Blaira, gdje je radio kao njegov lični sekretar.

“U živom sjećanju su mi Srebrenica i Potočari iz vremena dok sam bio britanski ambasador u Bosni i Hercegovini. Na 10. godišnjicu i prilikom mnogih drugih posjeta, pamtim redove i redove svijetlih, bijelih nadgrobnih spomenika, horor Fabrike akumulatora, jednostavne komemoracije i tugu ugraviranu na licima majki. A onda, prirodna ljepota doline, koja čini još bolnijim zločine, ubistva i genocid koji se tu dogodio. Sjećam se svjedočenja iz prve ruke hrabrosti i odvažnosti preživjelih, muškaraca i posebno žena koje su bile kao živi spomenici onome što se dogodilo…”, kazao je britanski diplomata prilikom nedavne komemoracije za Srebrenicu u sjedištu UN-a u New Yorku.

Ovaj diplomata se u potpunosti posvetio cilju za koji ima potporu svoje zemlje, a to je da britanska rezolucija bude usvojena kako bi iz najvišeg UN-ovog tijela, još jednom, 20 godina nakon svih propusta Svjetske organizacije te 1995., bila odaslana poruka da se jedino suočavanjem sa onim što se dogodilo 11. jula 1995. i poštovanjem žrtava može krenuti u budućnost.

“Bosanski Srbi moraju se suočiti s činjenicom da je nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. počinjen genocid i nema ničeg ‘antisrpskog’ u priznavanju te sudski potvrđene činjenice i odavanju počasti nedužnim žrtvama”, kazao je Rycroft u pismu predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću, koje je odgovor na Ivanićevo obraćanje članicama Vijeća sigurnosti UN-a.

“Ono što se dogodilo u Srebrenici najstrašniji je zločin u Evropi od kraja Drugog svjetskog rata”, napisao je Rycroft bh. zvaničniku.