Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vanredna sjednica

Telefonska sjednica Vijeće ministara BiH: Tražit ćemo pomoć u vidu vakcina iz inostranstva

Sarajevo: Imenovan novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine
23.12.2019., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Zastupnici Predstavnickog doma Parlamentarne skupstine Bosne i Hercegovine potvrdili su imenovanje novog saziva Vijeca ministara. predsjedavajuci Vijeca ministara Zoran Tegeltija, ministrica vanjskih poslova Bisera Turkovic (SDA), ministar financija Vjekoslav Bevanda (HDZ) Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Prema prijedlogu Ministarstva sigurnosti za potrebe odgovora na pandemiju treba osigurati 370.000 doza vakcina, navode iz Vijeća ministara

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine (BiH) je na vanrednoj telefonskoj sjednici 7. jula donijelo Odluku o traženju međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje u vidu vakcina protiv korona virusa.

Prema prijedlogu Ministarstva sigurnosti za potrebe odgovora na pandemiju treba osigurati 370.000 doza vakcina, navode iz Vijeća ministara.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je 5. jula prilikom isporuke mađarske donacije od 200.000 doza vakcina Sinopharm, rekao da je do sada u BiH stiglo 928.000 vakcina protiv virusa korona. Najavio je kako se u drugom kvartalu 2021. godine očekuje još 1.128.000 doza vakcina.

Krajem jula u BiH bi trebala stići i donacija Vlade Sjedinjenih Država od 500.000 doza vakcina proizvođača Pfizer.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, od marta 2020. godine, kada je registrovan prvi slučaj COVID-19, u BiH je oboljelo skoro 205.000 građana, a od posljedica zaraze je preminulo više od 9.600 osoba.

Na vanrednoj sjednici Vijeće ministara BiH je raspravljalo i o četvrtoj sjednici Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje Evropska unija-Bosna i Hercegovina.

„Bosna i Hercegovina je nakon 2018. godine, kada je održan treći sastanak, intenzivirala aktivnosti na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta i uprkos pandemiji COVID-19 i migrantskoj krizi zadržan je fokus na procesu evropskih integracija“, navode u saopštenju Vijeća ministara BiH nakon sjednice.

Vijeće ministara je na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova usvojio korigovanu Poziciju Bosne i Hercegovine o procesu stabilizacije i pridruživanja za četvrti sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje koji će biti održan u Briselu 13. 7. 2021. godine.

Delegaciju BiH će predvoditi predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija, a bit će prisutna i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, te ministar pravde Josip Grubeša.

Iz Vijeća ministara navoda da će dosadašnji napredak koristiti kao podsticaj za daljnje provođenje reformi, koje se odnose na 14 ključnih prioriteta, te da bi bila “veoma ohrabrujuća poruka za građane da Bosna i Hercegovina u ovoj godini dobije kandidatski status”.