BiH

Saopćenje

Telemach BiH suspendovao radnika s ratnog snimka, obratili se Tužilaštvu

20/05/2021

Ističu da će Telemach BH, kao kompanija koja poštuje zakone Bosne i Hercegovine, postupiti po odlukama nadležnih pravosudnih institucija

Komapanija Telemach BiH obratila se 20. maja Odjelu za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu nakon što su prepoznali jednog od svojih zaposlenih na ratnom snimku na kojem su navodno snajperisti vojske bosanskih Srba, a koji se pojavio na društvenim mrežama s pitanjem da li se protiv jednog od njihovih zaposlenika vodi istraga o ratnim zločinima.

Navode da ta kompanija ne zapošljava ljude koji su činili krivična djela ili koji su počinili ratni zločin, ali da su nadležne pravosudne institucije jedine koje imaju ovlaštenje da se bave istražnim radnjama i pokreću krivične postupke.

Ističu da će Telemach BH, kao kompanija koja poštuje zakone Bosne i Hercegovine, postupiti po odlukama nadležnih pravosudnih institucija.

– Telemach BH ne može da pokreće istrage, već to mogu da rade samo nadležne institucije, ali smo zbog uznemirenja javnosti, kao i zaposlenih u samoj kompaniji, donijeli odluku o suspenziji zaposlenog dok pravosudni organi BiH ne utvrde činjenice i donesu odluku. Telemach je kompanija svih građana BiH u kojoj se ne gleda ni vjera ni nacija i ponosni smo na multietičnost u našoj kompaniji. Jedino mjerilo za rad u Telemach BH su profesionalnost i poslovna etika – navedeno je u saopćenju.

Ratni snimak iz Sarajeva objavljen je prije nekoliko dana na YouTube kanalu reportera Philippea Buffona, na kojem snajperisti s položaja Vojske Republike Srpske u sarajevskom naselju Nedžarići pucaju na stanovnike Alipašinog Polja.

Na snimku su prepoznate određene osobe za koje se sada sumnja da su potencijalno počinile zločin, a jedna od tih osoba je identificirana kao zaposlenik Telemacha.

Iz Kompanije Telemach poručili su da je to kompanija svih građana Bosne i Hercegovine u kojoj se „ne gleda ni vjera ni nacija’, te su jedino mjerilo za rad u Telemachu ‘profesionalnost i poslovna etika’.

 

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.