Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vjetar u Sarajevu čupao stabla, upaljen meteoalarm za cijelo područje BiH

BiH

nevrijeme sarajevo stabla (1)

Visoke temperature i danas se očekuju u Bosni i Hercegovini. Žuti meteoalarm upaljen je u cijeloj zemlji, ne samo kao upozorenje zbog vrućina, već i zbog jakih udara vjetra i to za područja Banja Luke, Foče, Mostara, Sarajeva, Bihaća, Trebinja, Tuzle i Livna, saopćeno je iz FHMZ, prenosi novinska agencija Patria,

Jak vjetar očekuje se i u Višegradu, gdje je zbog ekstremno visokih temperatura upaljen dodatno i narandžasti meteoalarm.

meteo

Udari vjetra koji su u četvrtak poslijepodne i tokom noći zahvatili Sarajevo oborili su veliko stablo lipe u Vilsonovom šetalištu, pa je ekipa KJKP Park izašla na lice mjesta da sanira nastalu štetu. Prema riječima Aldijane Hamza, stručnog saradnika za informisanje KJKP Park, ovo preduzeće je dobilo obavještenje da je još jedno mlado stablo platana polomljeno u ulici Lukavička cesta.

Iz Parka kažu da su zbog snažnog vjetra sinoć angažovali dežurnu ekipu, koja je bila spremna da interveniše ako bi se ukazala potreba.

nevrijeme sarajevo stabla (3)

“Prema informacijama kojima raspolažemo radi se o padu jednog stabla u Vilsonom šetalištu i imamo dojavu da je u ulici Lukavička cesta polomljeno jedno mlado stablo. Naravno, ima mnogo polomljenih grana, ali radi se o neznatnoj šteti na stablima. Naše ekipe su od jutros na terenu i saniraju pričinjenu štetu. Imali smo i dvije obavijesti da su pala stabla u Doglodima i na Ilidži, ali to nije unadležnosti KJKP Park, jer se radi o privatnom zemljištu. S obzirom na jačinu vjetra i da je vegetacija izuzetno bujna, jer je u punom jeku, može se reći da je, što se tiče štete, dobro prošlo“, rekla je Hamza za agenciju Anadolija.

nevrijeme sarajevo stabla (3)

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda kažu da su udari vjetra u Sarajevu sinoć bili oko 16 metara u sekundi, što je brzina između 40 i 50 kilometara na sat.

“U Sarajevu se znaju desiti ovako jaki udari vjetra. Ne radi se o nekoj neuobičajenoj pojavi. Sve je bilo u granicama žutog meteoalarma koji smo izdali. Imamo jako strujanje vjetra sa juga i jugozapada, pa su jutros zabilježene dosta visoke temperature koje su nam došle iz Centralne Afrike”, rekao je Ibrahim Hadžismajlović, dežurni meteorolog FHMZBiH.