Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prognoza vremena

Temperature padaju za više od 20 stepeni: Stiže veoma hladan talas koji donosi snijeg

snijeg zima
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Sutra snijeg u većem dijelu zemlje, lokalno i najobilniji u dosadašnjem dijelu ove zime

U Bosni i Hercegovini danas je pretežno oblačno vrijeme, povremeno sa kišom ili lokalnim pljuskom.

Temperature zraka izmjerene u 13.00 sati: Bjelašnica 1; Ivan-sedlo 9; Livno i Sokolac 12; Sarajevo 13; Bugojno, Drvar i Široki Brijeg 14; Trebinje 15; Srebrenica 16; Mostar i Stolac 17; Bihać, Bijeljina, Neum, Prijedor, Sanski Most, Tuzla i Zenica 18; Gradačac i Zvornik 19; Doboj 20 i Banja Luka 21 stepen.

U mjestima gdje je danas bilo preko 20 stepeni sutra će na istim lokacijama biti temperature niže za upravo toliko stepeni – 20.

Postepeno zahlađenje

Tokom dana sutra se u BiH očekuje postepeno zahlađenje sa sjevera koje će usloviti prelazak kiše u susnježicu i snijeg.

Prijepodne zahlađenje bi zahvatilo sjeverna područja, a u drugom dijelu dana će se proširiti na veći dio zemlje. Na krajnjem jugu bi se zadržala kiša.

Vjetar umjerene jačine. U Bosni će vjetar prijepodne promijenuti smjer sa juga na sjever, a u Hercegovini vjetar mijenja smjer u večernjim satima. U Bosni temperatura zraka prijepodne većinom između 6 i 12, s tim što će u sjevernim područjima temperatura zraka početi da opada već prije podne, a u drugom dijelu dana i u ostalim područjima. U Hercegovini bi se zadržalo toplo veći dio dana sa temperaturama od 8 do 16 posto, a zahlađenje se očekuje u večernjim satima.

U Sarajevu će biti oblačno, povremeno sa slabom kišom. U poslijepodnevnim satima se očekuje zahlađenje i kiša će preći u snijeg. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 8, a najviša dnevna oko 11 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Stiže hladna fronta

Sutra snijeg u većem dijelu zemlje, lokalno i najobilniji u dosadašnjem dijelu ove zime, javlja BHmeteo.

Današnje proljetne temperature i izražena južina uvertira su u naglu promjenu vremena koja nas očekuje u narednih 24 sata. Iz “proljeća” naglo ćemo uskočiti u zimu. Pojedini će dobiti i najveći snijeg u dosadašnjem dijelu zime.

Sa sjeverozapada, preko srednje Evrope približava nam se jaka hladna fronta. Osjetno hladniji vazduh uz padavine koji će sutra tokom dana zahvatati naše krajeve. Zahlađenje uz snijeg najprije u Krajini, već u jutarnjim satima. Kasnije u toku dana kiša prelazi u snijeg širom Bosne, a u noći na subotu i na sjeveru Hercegovine uz lokalno spuštanje snježne granice i do pojedinih nizina Hercegovine.

U noći na subotu u Krajini, a tokom subote i u ostatku zemlje postepen prestanak padavina uz djelimično razvedravanje.

Na karti u prilogu ispod očekivana visina snijega do subote ujutru.

Sutra(19.01.) snijeg u većem dijelu zemlje, lokalno i najobilniji u dosadašnjem dijelu ove zime.Današnje proljetne…

Posted by BHMETEO.ba on Thursday, January 18, 2024