Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dugoročna prognoza

Temperature ponovo iznad 30 stepeni: Evo kada nam se vraća ljeto

Mostar: Skakači sa Starog mosta privukli pozornost turista
05.06.2022. Mostar - Stari grad pun turista koji vrijedno nagradjuju hrabre skakace za skok sa Starog mosta. Oni hrabriji spas od vrucina traze u hladnoj Neretvi. Photo: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Meteorolog Nedim Sladić najavio je još toplih i sunčanih dana od vikenda, pogotovo od nedjelje kada se očekuje potpuna stabilizacija vremena

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno vrijeme, povremeno sa slabom kišom ili lokalnim pljuskovima.

Poslijepodne u Hercegovini je moguća grmljavina. Vjetar slab sjeverni i sjeveroistočni.

Jutarnja temperatura od 12 do 18, na jugu do 22, a dnevna od 17 do 23, na jugu od 25 do 30 °C.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme, povremeno sa slabom kišom ili lokalnim pljuskovima. Jutarnja temperatura oko 14, a dnevna oko 21 stepen, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Toplije od vikenda

Meteorolog Nedim Sladić najavio je još toplih i sunčanih dana od vikenda, pogotovo od nedjelje kada se očekuje potpuna stabilizacija vremena.

– Kada govorimo o povratku ljeta, on se vraća već od narednog vikenda, posebno drugog dana kada će biti prodor nešto toplijeg zraka sa jugozapada Evrope i samim time temperature bi mogle ići do 30 stepeni u Bosni, s tim da bi se u Hercegovini mogle očekivati i do 35 stepeni, kazao je Sladić.

Dodao je da se ipak ne govori samo o temperaturama koje su bile tokom juna, jula i jednog dijela avgusta, što znači da sa temperaturama od 40 stepeni definitivno završili.

– Možemo reći da idemo polako ka ugodnijem ljetu, periodu za uživanje – poručio je Sladić.

Prognoza za naredne dane

U srijedu će u Bosni pretežno oblačno povremeno sa slabom kišom ili lokalnim pljuskovima. U Hercegovini prije podne sunčnao, poslije podne porast naoblake može usloviti lokalne pljuskove i grmljavinu. Vjetatar uglavnom slab sjeverni i sjeverozapadni.

Jutarnja temperatura od 14 do 20, na jugu do 23, a dnevna od 19 do 25, na jugu do 31 stepen.

U četvrtak će u Bosni biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini prije podne sunčano, a poslije podne porast naoblake. U Bosni je povremeno i lokalno moguća slaba kiša ili pljusak. U Hercegovini poslije podne se očekuju lokalni pljuskovi sa grmljavinom.

Jutarnja temperatura od 14 do 20, na jugu do 23, a dnevna od 23 do 29, na jugu do 33 stepena.

U petak će u većem dijelu Bosne biti prijepodne sunčano uz umjerenu oblačnost. Poslije podne porast naoblake može usloviti lokalne pljuskove. U Hercegovini sunčano.

Jutarnja temperatura od 15 do 21, na jugu do 24, a dnevna od 25 do 31, na jugu do 35 stepeni.

U subotu će u Bosni umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini sunčano. Poslije podne porast naoblake u većem dijelu naše zemlje može usloviti pljuskove i grmljavinu.

Jutarnja temperatura od 16 do 22, na jugu do 24, a dnevna od 26 do 32, na jugu do 35 stepeni.