prognoza vremena

Temperature rastu do 40 stepeni: Danas je prvi dan ljeta, a toplotni val je u pravom jeku

Skradin: Veliki broj posjetitelja uživa u ljepotama Nacionalnog parka Krka
12.08.2019., Skradin - Val visokih temperatura i vrucina zahvatio je cijelu Hrvatsku, pa tako i Nacionalni park Krka. Najtopliji dan u godini najlakse je podnijeti uz hladnu tekucinu i osvjezavanje u rijeci. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

U Bosni i Hercegovini će danas biti pretežno sunčano, sa mogućim lokalnim pljuskovima i grmljavinom u sjevernim i sjeveroistočnim područjima Bosne

Ljeto je zvanično počelo danas, 21. juna i trajat će do 23. septembra. Ljeto počinje u u junskom solsticiju, periodu od nekoliko dana između 20 i 22. juna. Tada je naše Sunce na “najsjevernijoj poziciji” odnosno ima najveću pozitivnu deklinaciju.

Ljudi takvu poziciju Sunca u odnosu na Zemlju doživljavaju kao najduži dan u godini.

Istovremeno, za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počela je zima.

U Bosni i Hercegovini će danas biti pretežno sunčano, sa mogućim lokalnim pljuskovima i grmljavinom u sjevernim i sjeveroistočnim područjima Bosne, tokom jutarnjih sati. Kasnije, lokalnih pljuskova može biti u centralnim i istočnim područjima Bosne.

Vjetar će biti slab do umjerene jačine, sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Jutarnja temperatura iznosit će od 13 do 18, na jugu zemlje do 21 stepen Celzijusa. Dnevna temperatura će iznositi od 27 do 32, na jugu zemlje do 34 stepena.

U Sarajevu će biti sunčano uz umjerenu oblačnost. Najniža jutarnja temperatura bit će 14, a najviša dnevna 32 stepena, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Dugoročna prognoza

Federalni hidrometeorološki zavod objavo je izglede vremena narene dvije sedmice, odnosno za period od 21. juna do 4. jula.

Nadprosječno toplo vrijeme započeto početkom druge dekade mjeseca nastavit će se i narednih dana. Ipak u Bosni u narednim danima se neće moći izdvojiti sasvim suh dan. Najmanje padavina prognozira se u četvrtak, a nešto više u utorak i srijedu. Padavine će biti u obliku popodnevnih kratkih pljuskova, gdje nije isključena i mogučnost lokalnih nepogoda. Visoke temperature, naručito u drugom dijelu sedmice mnogima bi mogle izazvati izvjesne zdravstvene poteškoće. Na jugu Hercegovine i u sjevernoj Bosni moguća je pojava i tropskih noći.

Minimalne jutarnje temperature zraka varirat će od 14°C do 20°C u Bosni, na jugu zemlje do 23°C. Najviše dnevne temperature između 27 i 32, na jugu zemlje do 36 stepeni.

Stabilno, sunčano i nadprosječno toplo na prostoru Bosne i Hercegovine prognozira se i od 27.06. do kraja prognoznog perioda. Prema raspoloživim sinoptičkim podacima očekuju se još veće temperature zraka. Maksimalne temperature mogle bi dosezati i do 40 stepeni a pojava tropskih noći nije isključena i u centralnim područjima Bosne.

Minimalne temperature zraka bit će u rasponu od 17°C i 22°C u Bosni, do 24°C u Hercegovini. Maksimalne dnevne temperature varirat će između 32 i 37 stepeni u Bosni, do 40 u Hercegovini.