Terapijska zajednica KS-a uskoro članica krovne evropske organizacije (FOTO)

terapijska-zajednica-ks-8

Terapijska zajednica Kantona Sarajevo, koja pomaže ovisnicima o drogama, postat će članicom krovne evropske organizacije terapijskih zajednica (Euro TC). To će joj omogućiti saradnju s 12 država i pružiti mnoge olakšice.

Osim boljih uslova u praksama koje do sada provode, udruživanje će im pomoći da realiziraju ideje koje imaju u planu, kao što su pomoć ovisnicima o kocki, internetu, ”vikend ovisnicima” koji su također u problemu, ali to ne žele priznati sebi ni ljudima oko sebe, i ženama ovisnicama.

Iz Terapijske zajednice KS sve to od ranije žele provesti, a smatraju da će im Euro TC biti dodatna motivacija i pomoć.

Direktor te javne ustanove Kenan Kestendžić Feni je kazao da saradnja već postoji, a da će početkom sljedeće godine zvanično biti potpisana, te da će biti punopravna članica s pravom glasa.

– Brojne su prednosti ulaska u Euro TC, moći ćemo ‘preslikati’ provjerene evropske prakse i iću u korak s vremenom – istakao je Kestendžić.

Naglašava da evropske zemlje umrežene u Euro TC više decenija sarađuju i zajedno rješavaju probleme ovisnika, a sada će im se pridružiti i Bosna i Hercegovina, odnosno Terapijska zajednica Kantona Sarajevo. Time će evropski projekti i fondovi biti dostupni i novoj članici.

– Godine njihovog iskustva ćemo iskoristiti i s tim pozitivnim praksama ćemo krenuti odmah od januara naredne godine – kazao je Kestendžić.

Mišljenja je da su terapijski programi za ovisnike o kockanju i internetu te ”vikend ovisnicima” neophodni i da ljudima s tim ovisnostima treba pomoći jer se sami ne mogu izboriti. Za njih će, u početku, biti organizirano savjetovanje na koje će moći dolaziti poslije posla ili vikendom.

Temelj terapijske zajednice koja je nazvana ”Kampus”, smještene u Rakovici, neće se znatno mijenjati, ostat će zajednica zasnovana na multidisciplinarnom principu u kojoj s korisnicima rade psiholozi, socijalni radnici i radno okupacioni terapeuti. Kestendžić je mišljenja da je taj koncept prihvatljiv svima jer mu uslov nije religija ili neka druga slična motivacija te će stoga raditi samo na unapređenju.

Značajna promjena, koju odavno žele napraviti, bit će izgradnja ženske terapijske zajednice. Izgradnja je još ideja, a Kestendžić kaže da bi mogla biti realizirana jer je plan i program rada koji je poslan Vladi Kantona Sarajevo naišao na pozitivne reakcije.

U proteklom periodu uspjeli su urediti ulazak u zajednicu, ovisnici imaju mogućnost da uđu odmah kada se odluče za odvikavanje, za što su do sada prvo trebali riješiti brojnu papirologiju.

– To je veliki napredak jer ovisnik u minuti može promijeniti mišljenje i njegovu odluku treba iskoristiti. Sada može doći na odvikavanje, a poslije rješavamo papirologiju – pojasnio je Kestendžić.

Terapijska zajednica Kantona Sarajevo ”Kampus” osnovana je 2003. godine i jedina je ustanova te vrste u državi kojoj osnivač nisu nevladine ili vjerske organizacije. Kroz ”Kampus” je prošlo više od 400 korisnika.