Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Terzić: Pokrećemo investicionalni ciklus od 950 miliona eura

autoceste fbih

Direktor „Autocesta FBiH” Adnan Terzić kazao je da je odlukom Doma naroda Parlamenta FBiH, na osnovu koje je, uz amandmane, na posljednjoj sjednici usvojen Prostorni plan FBiH, omogućeno pokretanje investicionog ciklusa u Federaciji, vrijednog oko 950 miliona eura.

On je pojasnio u razgovoru za “Dnevni avaz” da su konačno otklonjene i prepreke za projektiranje i izgradnju autoputa prema jugu zemlje, odnosno dionica autoputa Mostar sjever i Mostar jug.

– Sada nam preostaje da se izmijeni Zakon o akcizama BiH, koji bi donio dodatnu stabilnost u finansiranju izgradnje. Ali za neke dionice novac već postoji. Njihova gradnja ne zavisi od povećanja akciza – kaže Terzić.

Po njegovim riječima, kada se govori o dionicama Mostar sjever i Mostar jug i izgradnji tunela Prenj ukupne dužine deset kilometara, vrijednost tih radova je oko 520 miliona eura.

– Već imamo osigurano oko 400 miliona eura za radove, što od evropskih banaka što od određenih fondova, s tim da je ukupan investicioni ciklus 950 miliona eura. I upravo su neke dionice bile uvjetovane usvajanjem Prostornog plana – ističe Terzić.

Ustvrdio je da je Vlada FBiH odlučila da se dionice autoputa grade novim načinom finansiranja, a to je putem sredstava exim banaka.

– Radi se o sredstvima koje treba osigurati izvođač i ubrzati izgradnju kompletnog Koridora 5-C, a prije svega dvije specifične dionice oko Mostara i tunela Prenj. Znači, kada Vlada raspiše tender, onda će se javiti izvođači koji će sa sobom dovesti i banku i koja će finansirati projekt putem kredita – pojašnjava Terzić.