BiH

kiša ne prestaje padati

Teška situacija u TK, nivo rijeka ne opada: Proglasit će se stanje prirodne nesreće?

23/06/2020
Foto: Fena

U operativnom centru Civilne zaštite TK su kazali da prikupljaju najnovije informacije o stanju u poplavljenim područjima

Situacija u poplavljenim područjima Tuzlanskog kantona i dalje je teška, rekao je jutros Zoran Jovanović, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite TK.

Kako je naveo, nivo rijeka se ne smanjuje.

– Kiša je padala cijelu noć, a sada bismo trebali donijeti odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće u čitavom Tuzlanskom kantonu – naglasio je uz podsjećanje da su neke općine već donijele takve odluke još jučer.

Potvrdio je za televiziju N1 da je situacija na području Općine Živinice u jednom trenutku bila posebno teška te da je rijeka Gostelja odnijela jednu vikendicu – montažnu kućicu.

Padavine su najavljene i za danas.

U operativnom centru Civilne zaštite TK su kazali da prikupljaju najnovije informacije o stanju u poplavljenim područjima.

Kako je javio BHRT, poplavljeno je više od stotinu kuća. Zbog poplava u prekidu je bilo i odvijanje saobraćaja. Mještani su tokom noći na kritičnim dijelovima postavljali vreće s pijeskom da bi zaustavili prodiranje vode preko cesta. Aktivna klizišta na ovom području prijete kućama. Stanovnici strahuju da bi, ako kiša nastavi padati, šteta koju već zbrajaju mogla biti i veća.

Rijeke Sapna i Hoča na zvorničkom području prema posljednjim informacijama stagniraju, rečeno je iz Službe civilne zaštite grada Zvornika. Protok Drine na Hidroelektrani “Mali Zvornik” iznosi 700 metara kubnih u sekundi, te ta rijeka ne predstavlja opasnost od izlivanja u Zvorniku i nizvodno od tog grada.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.