Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Teška situacija u Trebinju: Stanovništvo kupuje cisterne vode

voda-za-pice-cisterna

Zbog nezapamćene suše, na području Trebinja stanovništvo seoskih područja i visokih gradskih zona svakodnevno kupuje cisterne vode, koje im već od juna dostavlja trebinjska Vatrogasna jedinica.

Najteža situacija je u sjevernom dijelu grada, naseljima koja nisu priključena na vodovodnu mrežu – Hrupjelima, Podgljivlju, Trebinjskim Brdima, Popovom Polju, Zubačkom Platou, na Ljubomiru, Jasenu, Mosku.

Zbog ovakve situacije posebno je teško domaćinstvima koja se bave stočarstvom.

Komandir Vatrogasne jedinice Trebinje Tripo Ćuk rekao je Srni da je za nepuna dva mjeseca isporučeno 297 cisterni, što je rekordan broj u proteklim godinama, napominjući da zbog velikog broj zahtjeva vodu isporučuju i noću.

Trebinjski vatrogasci imaju pet cisterni kojima dostavljaju vodu kapaciteta od pet do 11 metara kubnih, a dostava prve cisterne je besplatna.

“Za drugu i treću cisternu plaća se 25 odsto od cijene, naredne dvije 50 odsto, a zatim puna cijena. Za sada smo isporučivali, uglavnom, dvije do tri cisterne po jednom domaćinstvu”, navodi Ćuk.

Cijena cisterne na teritoriji grada je od 45 od 70 KM, zavisno od kubika, dok se u udaljenija mjesta naplaćuje i dvije marke po kilometru.

Cisterna od sedam metara kubnih prosječnom seoskom domaćinstvu traje desetak dana.