Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Teški dani za porodicu Gromila iz Donjeg Vakufa

samira gromila

Samira Gromila iz Donjeg Vakufa proživljava teške dane nakon požara koji se prije nekoliko dana desio u stanu, u kojem već izvjesno vrijeme živi kao podstanar.

U vrijeme izbijanja požara, u stanu se nalazila njena 17-godišnja kćerka Melisa, koja se taj dan ranije vratila iz škole, zaključala u sobu i zaspala.

– Odjednom je osjetila da je nešto guši. Plemen se širio po sobi. Nije mogla doći do vrata, pa je krenula prema prozoru odakle je, u panici, skočila s trećeg sprata na tlo ispred zgrade – priča njena majka Samira.

Tom prilikom, dodaje, zadobila je teške povrede, te je upućena u Kantonalnu bolnicu Travnik gdje je bila na pretragama dva dana.

– Nakon toga je otpuštena i trenutno se oporavalja kod kuće. To me jako čudi, jer je zadobila teži potres mozga, povrede ruku i nogu, i ne osjeća se dobro – dodala je.

Po riječima ove samohrane majke petero djece, požar je izazvao spoj na produžnom kablu, koji se zapalio u momentu dok je bio uključen u struju.

– Vatrogasci su spriječili da se vatra proširi na ostale prostorije. Nažalost, nisam u mogućnosti da se sama izborim s ovim što nas je snašlo. Nadam se da će biti dobrih ljudi, koji će mi pomoći da saniram štetu – naglasila je.

Požalila se i na teško materijalno stanje i uvjete u kojema živi sa svojom djecom, s nadom da će uskoro i za njih doći neka ljepša vremena.

– Živimo od povremenog posla u Travniku, koji radim dan-dva u sedmici. Zahvaljujući razumijevanju socijalnih radnika, imamo obezbijeđen jedan obrok u Javnoj kuhinji. I sama sam srčani bolesnik – kaže Samira Gromila.

Zbog svega što im se dešavalo stariji sin je otišao „trbuhom za kruhom“, a kćerka se udala prije dvije sedmice. Mlađi sin ima četiri godine a, uz Melisu, Samira školuje još jednu kćerku, koja je učenica sedmog razreda.

I prije joj je bilo teško, ali je sada, kaže, još teže. Pogotovo zbog činjenice da bi se uskoro s djecom mogla naći na ulici.

– Vlasnik stana, u kojem besplatno stanujemo posljednje dvije godine, nedavno je umro. Ne znam, stvarno, šta će biti s nama – kazala je na kraju.

Za sve koji žele i mogu pomoći porodici Gromila ostavljeni su brojevi telefona: 061/523-545 i 062/564-870.