Podaci Ministarstva pravde BiH

Teški kriminalci u državnom zatvoru u Vojkovićima rade kao frizeri, moleri, a neki i u vešeraju

zatvor ilustracija ministarstvo pravde (1)

Tasim Kučević je moler, a Darko Mrđa frizer. Edin Džeko je angažovan kao pomoćni radnik u kuhinji. U zatvoru je smješteno i 14 terorista

U državnom zatvoru u Vojkovićima kod Sarajeva ili kako se formalno-pravno naziva u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija i drugih mjera BiH, prema zvaničnim podacima Ministarstva pravde BiH, kaznu izdržava 234 osobe.

Piše: A. DUČIĆ

Od toga je 14 osoba osuđeno za terorizam, 76 za organizirani kriminal, dok je za 144 osobe izrečena presuda za ratne zločine. Dodatno, 22 osuđenika su strain državljani.

Odgovarajući na upit zastupnice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Aide Baručije iz Ministarstva pravde su u aktu kojeg potpisuje ministar Josip Grubeša naveli da je 76 osuđenika angažirano na raznim poslovima, od kuhinje, pekare, knjižare, brijačnice, do frizera, te održavanja čistoće unutar Zavoda. Dostavili su i pregled radno angažiranih zatvorenika.

Tako je naprimjer Edin Džeko iz Gacka koji je osuđen za ratni zločin pomoćni radnik u kuhinji, dok je Milorad Mrđa koji je osuđen na osam godina zatvora za ratne zločine nad Bošnjacima u Sanskom Mostu. Ratni zločinac Radoslav Knežević, jedan od osuđenika za ubistvo 200 civila na Korićanskim stijenama pomoćni je radnik pekari.

Fahrudin Čago, osuđenik za organizovani kriminal odnosno poresku utaju tešku 7,5 miliona KM pomoćni je radnik u kuhinji, jednako kao i Stevan Žarkić osuđenik za neovlašten promet oružja, streljiva i vojne opreme u Austriju.
Milorad Škrbić još jedan osuđenik za stravične zločine na Korićanskim stijenama je angažovan na održavanju higijene, dok je ratni zločinac Marinko Lepoja angažovan pri njegi zatvorenika.

Darko Mrđa, ratni zločinac koji je osuđen na 20 godina zatvora za zločine nad prijedorskim Bošnjacima u državnom zatvoru u Vojkovićima je frizer. Inače, on je prošle godine u martu nakon višemjesečnog skrivanja. Frizer i Srećko Bošković kojeg je Sud BiH osudio na 10 godina zatvora zbog ubistva 15-godišnjeg dječaka 15. Jula 1995. na brani na području Zvornika.

Poznati kriminalac Tasim Kučević, koji izdržava kaznu zatvora za organizirani kriminal odnosno za organizovanje seksualnih usluga i seksualno iskorištavanje ženskih osoba u Zavod za izvršenje krivičnih sankcija je moler.

Mate Šimić iz Ljubuškog koji je zajedno sa bratom Blagom 2014. godine osuđen na ukupno 21 godinu zatvora za organizovani criminal u vezi sa neovlaštenim prometom narkoticima te nedozvoljeno držanje oružja u državnom zatvoru je angažovan u vešeraju.

Iz Ministarstva pravde BiH navode da rad zatvorenika nije pogodnost te da on predstavlja dio tretmana, odnosno radnu terapiju za vrijeme izdržavanja kazne, te se smatra za jednu od primarnih metoda predodgoja i uvjeta njihovog uključivanja u život na slobodi odnosno osposobljavanje za vođenje socijalno usklađenog života. Dodatno navode da se ovakve pogodnosti daju uvjetno ako ih zatvorenik zasluži svojim ponašanjem.