Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Krizni štab FBiH

Testirano 1.966 osoba u FBiH, potvrđeno 248 pozitivnih slučajeva na koronavirus

test korona (4)

Član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH Goran Čerkez je istakao da se u narednom razdoblju očekuje neminovan dalji rast zaraženih koronavirusom

Iz Federalnog štaba civilne zaštite tokom današnjeg redovnog obraćanja javnosti istaknuto je da je do sada u Federaciji BiH na koronavirus testirano 1.966 osoba od kojih je bilo 248 pozitivnih slučajeva, prenosi Anadolu Agency (AA).

Goran Čerkez, član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH, kazao je kako su tokom protekla 24 sata potvrđena 32 nova slučaja zaraze, te da je obavljeno 341 testiranje.

Čerkez je naveo da se u HNK nalazi 67 oboljelih, u KS 35, u ZDK 29, u TK 43, u ZHK 34, u USK 20, u SBK 13, BPK šest, PK jedan, a da u Kantonu 10 još uvijek nema pozitivnih slučajeva.

Čerkez je istakao da se u narednom razdoblju očekuje neminovan dalji rast zaraženih koronavirusom.

Govoreći o važnosti pridržavanja samoizolacije, socijalnoj distanci te važnosti redovnog pranja ruku i ostalih mjera, Čerkez je apelovao na građane da izbjegavaju okupljanja u kućama i stanovima, te da izbjegavaju nepotrebne izlaske.

Dodao je kako je u većini slučajeva riječ o asimptomatskim zarazama, te da su sve donesene mjere doprinijele blagom rastu broja zaraženih.

Čerkez je kazao kako u BiH trenutno postoji preko 20 tisuća testova i da nije do sada postojala kriza testova, te je dodao da se testiranja vrše na osnovu epidemiološke anamneze.

Ministar za pitanja boraca u Vladi FBiH Salko Bukvarević je kazao da sredstva u budžetu sa pozicije isplate naknade boračkim kategorijama neće biti umanjena dok god postoji bilo kakva mogućnost da se sa drugih pozicija vrše uštede.

Fahrudin Solak načelnik Federalnog štaba civilne zaštite pojasnio je da su obezbijeđeni alternativni smještaji za izolatorije ili privremene smještaje za one koji krše mjeru samoizolacije, te da Federacija ima ukupno oko 2.000 smještajnih kapaciteta.

Solak je dodao da se u slučaju nedostatka može povećati kapacitet.

Kada je riječ o zabrani kretanja za osobe starije od 65 godina Solak je kazao kako se intenzivno razgovara o mogućnosti preuzimanja penzija i snadbijevanja, jer kako je istakao, nijedna naredba nije donesena kako bi im se uskratilo pravo na izlazak, nego isključivo radi smanjenja rizika.

Solak je istakao kako je spomenuta zabrana ukazala veliku učinkovitost.