Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi slučaj u Mostaru

Testirano novorođenče nije zaraženo, u samoizolaciji više od 8.000 ljudi u FBiH

mostar 111

Nezvanično, novozaraženi je bio u kontaktnu s nultim pacijenom iz Mostara kojem je jučer na SKB Mostar potvrđen koronavirus, što znači da se radi o istom klasteru

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu testirani su novi uzorci pacijenata na koronavirus. Jedan je pozitivan, čime se broj zaraženih u BiH popeo na 39.

Prema informacijama iz Kliničkog centra u Sarajevu, jedan uzorak iz Mostara koji je poslan na analizu je pozitivan. Radi se o novom slučaju.

Nezvanično, novozaraženi je bio u kontaktnu s nultim pacijenom iz Mostara kojem je jučer na SKB Mostar potvrđen koronavirus, što znači da se radi o istom klasteru.

Na konferenciji za medije menadžmenta Sveučilišne kliničke bolnice Mostar danas je rečeno kako su, osim pacijenta koji je bio smješten na Odjel za plućne bolesti, zaraženi još i njegova supruga, te porodilja koja je bila uposlenica njegove firme.

– Prema posljednjim podacima na teritoriji FBiH imamo devet slučajeva zaraženih koronavirus od 114 testiranih. U izolaciji i samoizolaciji je više od 8.000 građana. Imamo tri pozitivna slučaja u Mostaru. Više osoba je testirano, među njima i novorođenče, i svi nalazi su negativni. Sedam osoba nalazi se u izolaciji u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru – saopćili su iz Kriznog štaba Federacije BiH.

Osim tog najnovijeg slučaja iz Mostara za koji je test urađen u KCUS-u, testirano je još šest uzoraka iz Sarajeva. Šest testova za osobe u Sarajevu pokazalo se negativnim.

Prvi slučaj koronavirusa u Bosni i Hercegovini zabilježen je u Banjoj Luci 5. marta, a broj je potom postepeno rastao, a slučajevi su se počeli pojavljivati širom zemlje.