Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Testno emitiranje digitalnog TV signala za šest dana

trt_bhrt_donacija1

Tri javna servisa u Bosni i Hercegovini za šest dana trebala bi početi testno emitiranje digitalnog signala na području Sarajeva, Banja Luke i Mostara. Rezultat je to okončanja prve faze digitalizacije, koja će gledaocima, između ostalog, omogućiti bolji kvalitet slike i zvuka, te raznovrsniji sadržaj.

Druga faza digitalizacije koštat će oko 12 miliona KM, a sredstva za to već su osigurana. Tek provedbom ove faze BiH će prestati biti jedina zemlja u Evropi s analognim signalom, saopćeno je iz BHRT-a.

Naveli su da će emitiranje digitalnog signala početi tačno u podne, a da su to potvrdili i u državnom ministarstvu saobraćaja i komunikacija.

– Idemo s DVBT2 signalom, umjesto sa DVBT1, taj signal daje puno šire mogućnosti, a na koje zemlje u regiji sada prelaze. Mi ćemo praktično biti korak ispred po tom pitanju. Uzimajući u obzir sva kašnjenja, koja smo imali, praktično u ovom dijelu ćemo DVBT signalom stići ono što je u zemljama regije aktualno – kazao je uime Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH Igor Pejić za BHRT.

Nakon što su otklonjene prepreke, koje su mjesecima pratile ovaj proces, montirana je oprema i obučeni su kadrovi.

– U ovom periodu potrebno je samo malo ozbiljnosti, malo više profesionalnog pristupa da još jednom probamo kompletan sistem, zajedno s predajnicima, da ispobamo sve ove tri digitalne oblasti – istakao je rukovodilac tima za digitalizaciju javnih RTV servisa Zdravko Šavija uoči startanja digitalizacije.

Za vrijeme testnog emitiranja pogodnosti digitalizacije neće koristiti komercijalne televizije, već samo BHRT, RTVFBIH i RTRS, poručuju iz Regulatorne agencije za komunikacije.

– Nakon što Vijeće ministara donese određene odluke, da eventualno i neke druge TV stanice mogu da se priključe tom digitalnom emitiranju, onda ćemo krenuti s dodjeljivanjem prava i obaveza drugim TV stanicama u digitalni multipleks – potvrdio je uime Regulatorne agencije za medije (RAK) BiH Siniša Petrović.

Direktor BHT1 Mario Vrankić kaže da su u BHRT-u već prije izvršili prvu fazu digitalizacije zamjenom analognih produkcijskih kapaciteta digitalnim. Dodao je da je ta analogna oprema bila instalirana prije Olimpijade 1984. godine.

BiH je jedina zemlja u Evropi koja je propustila 17. juni prošle godine, kao krajnji rok za prelazak na digitalni signal emitiranja programa, saopćeno je iz BHRT-a.