Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"otvorili granicu"

Teže ući nego prije: Crna Gora promijenila pravilo ulaska za državljane BiH

dobrodosli-crna-gora

Sve mjere stupaju na snagu 15. avgusta 2020. godine u 00:00

Posljednje saopštenje Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti Crne Gore izazvalo je nedoumice u tome ko može ući tu zemlju. Dakle u Crnu Goru možeš ući ako imaš negativan PCR test, koji košta oko 140 KM. Ili ako imaš pozitivan serološki IGG test ELISA koji pokazuje da li si prebolovao Covid-19. Do sada je za građane BiH bio potreban bilo koji serološki test.

Naime Crna Gora je od danas otvorila granice za građane Sjedinjenih Američkih Država, Republike Srbije, Republike Kosova, Republike Albanije, Bosne i Hercegovine i Republike Sjeverne Makedonije kao i državljane te zemlje koji su boravili u navedenim državama da mogu ući u Crnu Goru uz sljedeće uslove:

1. Da posjeduju negativan rezultat PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2) ili pozitivan rezultat antitijela na novi koronavirus (SARS-CoV-2) klase IgG dobijen ELISA serološkim testom;

– Takozvani brzi test na antitijela utvrđuje dva parametra – prisutvo imunoglubina G i M (IgG, IgM). Prisustvo prvog, IgG, u krvi ukazuje na to da je osoba bila zaražena virusom (sa simptomima ili bez) te tako stvorila antitijela.

2. Da su testovi izdati od registrovane laboratorije i nisu stariji od 72 sata u trenutku ulaska u Crnu Goru;

3. Da u periodu od 15 dana prije ulaska u Crnu Goru nisu boravili u nekoj od država iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru.

Obaveza posjedovanja testa ne odnosi se na djecu do navršene pete godine života.

Rezidenti država iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru mogu ući u Crnu Goru iz navedenih država (SAD, Srbija, Kosovo, Albanija, BiH i Sjeverna Makedonija) pod jednakim navedenim uslovima kao i rezidenti navedenih država ukoliko su u nekoj od navedenih država boravili najmanje 15 dana pred ulazak u Crnu Goru.

U skladu sa stabilizacijom epidemiološke situacije NKT je donijelo odluku da dosadašnju dozvolu rada ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani i i sl.), do 24:00 produži za sat – do 01:00.

Sve mjere stupaju na snagu 15. avgusta 2020. godine u 00:00.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti pozvalo građane Crne Gore i strance koji borave u toj zemlji da se pridržavaju svih epidemioloških mjera.