Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Thaci položio svijeće na Spomen-obilježje ubijenoj djeci Sarajeva

29/05/2016

Predsjednik Kosova Hashim Thaci u Sarajevu je položio cvijeće na spomen-obilježje djeci ubijenoj u četvorogodišnjoj opsadi grada tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini.

Po njegovoj izjavi novinarima, bio je to gest odavanja počasti institucija i naroda Kosova ratnim žrtvama Sarajeva, posebno djeci. Među imenima ubijenih primijetio je i 30 imena albanske djece, ali i svih zajednica, napomenuo je.

Thaci je istaknuo da zlo na koje podsjeća ovaj spomenik ne treba nikad da se ponovi i osudio je genocid počinjen u Bosni i Hercegovini.

FNA_22203

– Sjećamo se gorke prošlosti i šaljemo poruke mira i stabilnosti – njegove su riječi.

Predsjednik Kosova, jedan od učesnika Brdo-Brijuni procesa u Sarajevu, smatra da je došlo vrijeme za međusobno priznanje Kosova i Bosne i Hercegovine. Napomenuo je da se tokom ove posjete BiH sreo s mnogim ljudima kosovskog porijekla.

FNA_22207

– Ovaj dan je i dan poruke da Kosovo i BiH treba da započnu komunikaciju. Imali smo iste patnje. Kosovo i Srbija normalizuju odnose a još će se više raditi na pomirenju i ispunjenju evropskih uvjeta. Samit je odaslao poruke mira, prosperiteta i bolje budućnosti. Cijela regija treba da se sjeti gdje smo bili prije petnaest godina, a gdje smo danas. Prošlost treba ostaviti historiji i ne dozvoliti da gorka historija truje budućnost nas i naše djece – riječi su Hashima Thacija.

FNA_22204

Ispred spomen-obilježja ubijenoj djeci Sarajeva njega je dočekala grupa građana, članova Zajednice Albanaca u Bosni i Hercegovini, s kojima se zadržao u kraćem razgovoru.

Polaganju cvijeća prisustvovali su političar iz Prištine Azem Vllasi i predstavnici nezavisne asocijacije intelektualaca “Krug 99” iz Sarajeva na čijoj je današnjoj sesiji Vllasi bio gost.

Komentari