The Washington Post: Vraća li se BiH u mračne devedesete?

BiH

trojac wp

Nacionalne strasti u Bosni i Hercegovini se uzburkavaju usred širokog talasa nacionalizna širom Evrope, u isto vrijeme dok se odvija i ruska kampanja sabotiranja vlada koje su u prijateljskim odnosima sa Zapadom.

Evropa i Amerika, u ovom mometu zaokupljene drugim problemima, moraju djelovati što prije kako bi spriječili da Bosna iskoči iz tračnica, piše za bivša reporterka CNN-a Frida Ghitis, za The Washington Post.

Godinama poslije kraja rata postoje zabrinjavajući znaci da je teško postignuti mir pokoleban, piše Ghitis, naglašavajući da je u centru ovog haosa Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske – entiteta čije je ime 1992. izabrao Radovan Karadžić, osuđeni vođa genocida protiv bosanskh muslimana.

Dodik je izjavio, podsjeća Ghitis, kako se želi otcijepiti od BiH i možda čak pridružiti Srbiji. Takođe, Dodik podupire Hrvate koji kažu da žele svoj vlastiti entitet. Lider bosanskih muslimana Bakir Izetbegović odgovara da se treći entitet ne može uspostaviti bez rata, piše reporterka koja je izvještavala iz BiH tokom sukoba 1990-tih.

Dodik se protivi državnoj vlasti i približava ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, koji želi iskoristiti nezadovoljstvo Srba u regiji. Dodik često putuje u Moskvu, a ruski izaslanici dolaze u Banja Luku, glavni grad RS entiteta. Tokom jedne takve posjete prošlog mjeseca, podsjeća Ghitis, Banja Luka je bila okićena ruskim i zastavama RS-a. Dodik je izjavio da ‘iskreni prijatelji kao što je Ruska Federacija i Vladimir Putin su nam pomogli da jasno postavimo naše ciljeve, povratimo samopouzdanje i borimo se za naša originalna prava”.

Ghitis dalje pojašnjava kako Rusija želi da bosanski Srbi blokiraju put BiH ka NATO-u. Pored toga, Kremlin je shvatio da rastuća nebriga Zapada čini krhke zemlje plodnim tlom za njenu antizapadnjačku strategiju. U stvari, Rusija samo gura već otvorena vrata, upozorava iskusna reporterka.

Dok Zapad gleda na drugu stranu, i drugi se zanimaju za BiH. Prije nekoliko dana Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je održao masovni skup u glavnom gradu Sarajevu. Okupljeni su uzvikuvali “Allahu ekber” i “Sultan Erdogan”, dok je turski predsjednik pristizao s SDA liderom Bakirom Izetbegovićem, koji razvija veze s Erdoganovom AKP partijom.

Ghitis dalje navodi da Bosnu čekaju izbori u oktobru ove godine u kojima će se Dodik boriti za mjesto u tročlanom predsjednistvu. Rekao je da slijedi “put do nezavisnosti”, ali Bosanci su zabrinuti da on ustvari vodi zemlju u rat.

Da bi se spriječile nove tragedije u ovom dijelu svijeta, Ghitis smatra da Evrospka unija, NATO i SAD trebaju djelovati bez odgađanja, tako što će pojačati svoj diplomatski angažmani prisustvo i ponovo oživiti funkciju Ureda Visokog Predstavnika, čiji je posao da promatra implementaciju Daytonskog sporazuma.

Bosna treba hitnu paznju demokratskih zemalja. U suprotnom, godine nakon Daytona će postati mirno razdoblje između balkanskih ratova, zaključuje Ghitis.