Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

TI BiH: Aerodromi RS sklopili ugovor sa firmom predsjednika Nadzornog odbora

BiH

banja luka aerodrom

Aerodromi Republike Srpske su 24. augusta 2017. donijeli Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača za izradu Strategije razvoja međunarodnog aerodroma u Trebinju, prema kojoj je kao najpovoljniji ponuđač izabran konzorcij na čelu sa kompanijom “Way2GO”, za ponuđenu cijenu od 74.900 KM bez PDV.

– Ta firma je tek nedavno počela poslovati, a jedan od dva osnivača je Zoran Injac – predsjednik Nadzornog odbora Aerodroma Republike Srpske – tvrdi se u saopćenju Transparency Internationala u BiH (TI BiH).

Prema Zakonu o javnim nabavkama, kako navodi TI BiH, ugovorni organ ne smije zaključivati ugovore o javnoj nabavci s privrednim subjektom, ako je član Nadzornog odbora tog ugovornog organa istovremeno “vlasnik poslovnog udjela, dionica odnosno drugih prava na osnovu kojih učestvuje u upravljanju, odnosno u kapitalu tog privrednog subjekta s više od 20 posto”.

– Zoran Injac je u vrijeme dodjele ugovora bio vlasnik 50 posto preduzeća “Way2GO”, a zanimljivo je da je u izjavi o sukobu interesa, koju je bio dužan dostaviti, 5.juna 2017. naveo da nije u posjedu nijednog preduzeća koje po Zakonu o javnim nabavkama ne bi smjelo sklapati ugovore sa Aerodromima RS, iako su računi “Way2GO” aktivirani 22.maja 2017., što podrazumijeva da je ovo preduzeće već bilo registrovano – navodi se u saopćenju TI BiH.

Osim toga, Aerodromi RS su, kako se dodaje, odluku o pokretanju ove nabavke donijeli još 30.marta 2017., “čime je Injac mogao iskoristiti povlaštene informacije, kako bi u periodu od donošenja odluke, do objave obavještenja o nabavci, registrovao preduzeće, prijavio se na tender kao jedini ponuđač i bio odabran, uprkos zakonskim ograničenjima”.

Pored ograničenja prema Zakonu o javnim nabavkama, i Zakon o javnim preduzećima RS sadrži odredbe o sukobu interesa, te propisuje obavezu članovima nadzornog odbora da omoguće uvid u sve odnose ili transakcije koje bi mogle dovesti do sukoba interesa. Injac je izjavu popunio, ali u njoj nije naveo vlasništvo nad preduzećem koje je netom osnovao.

Iz TI BiH navode da su o svemu obavijestili Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske koje prema Zakonu o javnim preduzećima kao resorno ministarstvo vrši nazor nad primjenom ovog Zakona, te uputio informaciju i Agenciji za javne nabavke.