Zatražen inspekcijski nadzor

TI BiH: Pet od šest dobavljača kiseonika u BiH neovlašteno snabdijeva zdravstvene ustanove

Kapaciteti covid odjela karlovačke bolnice popunjeni, na respir
18.03.2021., Karlovac - Na covid odjelu Opce bolnice Karlovac popunjeni su svi kapaciteti, a na respiratoru je sedam pacijenata. Medicinsko osoblje, lijecnici i sestre svakodnevno brinu od sve vecem broju oboljelih od koronavirusa koji su na respiratoru ili visokoprotocnom kisiku. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Radi se o kompanijama TGT TEHNOGAS, ISTRABENZ PLINI doo Breza, KRAS doo Laktaši, TEHNOGAS Kakmuž i Milojević Gilje Gas

Transparency International u BiH zatražio je Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i entitetskih zdravstvenih inspekcija da pokrene inspekcijski nadzor nad pet dobavljača koji su u proteklom periodu neovlašteno snabdijevali medicinskim kiseonikom javne zdravstvene ustanove, objavio je TIBiH.

TI BiH je dobio zvaničnu potvrdu Agencije da dozvolu za promet lijekovima nema pet od ukupno šest preduzeća koja su u proteklom periodu putem javnih nabavki sklapala ugovore sa javnim zdravstvenim ustanovama.

Radi se o kompanijama TGT TEHNOGAS, ISTRABENZ PLINI doo Breza, KRAS doo Laktaši, TEHNOGAS Kakmuž i Milojević Gilje Gas.

Ove kompanije su bez dozvole za promet lijekovima u proteklom periodu snabdijevale brojne zdravstvene ustanove kiseonikom. Među njima se po podacima kojima TI BiH raspolaže nalaze Klinički centar Republike Srpske, Bolnice u Gradišci, Nevesinju, Sanskom Mostu, Doboju, Zenici, Bijeljini, Trebinju, Prijedoru te brojni zavodi i domovi zdravlja.

Na ovaj problem TI BiH je ukazao još u junu ove godine kada je tražio od Agencije da pokrene inspekcijski nadzor nad firmom koja je snabdijevala JZU Bolnica Trebinje, jer se nije nalazila u javnom registru. TI BiH je tek jučer dobio zvaničan dopis od Agencije koji se prethodno pojavio u medijima, a koji pokazuje da je inspekcija utvrdila da se tehnički gas koristio u medicinske svrhe čime se ugrožavalo zdravlje pacijenata.

Zbog toga posebno zabrinjava činjenica da su nadležni ignorisali upozorenja inspektora, a da je reakcija uslijedila tek nakon pritiska javnosti, ali i politizacije cijelog slučaja. Zato TI BiH apeluje na nadležne da ispitaju i sankcionišu odgovorne bez izuzetka, te zabrane promet medicinskim kiseonikom svim kompanijama koje za to ne ispunjavaju uslove.

Ovaj proces mora se uraditi što hitnije i bez uplitanja politike i međustranačkih obračuna, a nadležni su dužni iskoristiti sve zakonske mogućnosti da obezbijede zdravstvenim ustanovama kontinuirano snabdijevanje, saopćeno je iz Transparency International u BiH.